Въоръжените сили на Афганистан ликвидираха един от главатарите на "Ислямска държава" в източната част на страната, съобщи телевизия 1TV, позовавайки се на собствен източник, цитирана от РИА Новости.

Според информацията, Абу Саид Оракзай (Abu Sayed Orakzai) е ликвидиран по време на бомбардировките в Афганистан в събота през нощта в провинция Нангархар. Операцията се базира на разузнавателни данни на управлението за национална сигурност (NDS).

Според телевизията, още 10 бунтовници от ДАЕШ са ликвидирани по време на същата операция.

В Афганистан има противопоставяне между правителствените сили и бунтовниците на радикалното движение "Талибан", което по-рано овладя значителна част от територията в селските райони на страната и се разшири към големите градове.

Талибаните отвлякоха и освободиха 150 афганистанци в 3 автобуса

Талибаните отвлякоха и освободиха 150 афганистанци в 3 автобуса

Според разузнаването им в автобусите имало правителствени служители и военни

На територията на страната се усили влиянието на "Ислямска държава". Националните сили за сигурност на Афганистан провеждат на територията на цялата страна съвместни операции по борба с тероризма.

Междувременно стана ясно, че президентът на Афганистан Ашраф Гани не е приел оставката на военния министър Тарик Шах Бахрами, на вътрешния министър Ваис Ахмед Бармак и на шефа на Националната дирекция по безопасност Мохамад Масум Станекзай, съобщи The Khaama Press, цитиран от ТАСС.

Ликвидираха 2 бунтовници, обстреляли двореца в Кабул

Ликвидираха 2 бунтовници, обстреляли двореца в Кабул

Ракетите са изстреляни по време на реч на афганистанския президент Ашраф Гани

В събота бе съобщено от телевизия TOLOnews, че президентът е поискал оставките им след като на 21 август столицата на Афганистан (по-конкретно президентския дворец и дипломатическия квартал) бяха подложени на ракетен обстрел.

Инцидентът стана по време на реч на президента за Курбан байрам, когато бе постигнато 3-дневно примирие с бунтовниците.