Американският щат Алабама екзекутира осъден на смърт след 35-годишна съдебна битка, пише "Гардиън".

Томи Артър седем пъти избягваше екзекуцията за извършено убийство през 1982 г.

75-годишният беше екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвор в югозападната част на щата, обявиха властите.

Артър беше осъден на смърт за убийството на инженера Трой Уикър, който фатално беше застрелян, докато спеше в леглото си в северния град Масъл Шолс.

Първоначално жената на Уикър, Джуди, е заявила пред полицията, че е била изнасилена от чернокож, който застрелял съпруга й.

Впоследствие тя променила историята си и свидетелствала, че е обсъждала убийството на Трой с Артър. Тя разкрила, че му е платила 10 000 долара. По това време Артър е участвал в програма за освобождаване от затвора. Той е признал, че е убил снаха си през 1977 г.

Първите две присъди срещу него по делото Уикър са отхвърлени, но третата е потвърдена. Артър е поискал от журито да го осъди на смърт. Решението е стратегическо, казал той, защото открива повече възможности за обжалване.

Щатът насрочил седем дати за екзекутиране на Артър между 2001 и 2016 г. Всички са отложени в процеса по обжалване на присъдата.

През 2016 г. Артър е бил изключително близо до смъртта.

Подготвяхме се да отидем в стаята и те щяха да поставят иглата в ръката ми, каза той. В последния момент Върховният съд неочаквано отлага изпълнението на присъдата.

По-рано тази седмица той заяви, че е невинен и че не е убил Уикър.

"Уплашен съм, но нищо не мога да направя. Надявам се на екипа ми от адвокати", казал Артър пред АП.