Пети кръг преговори за прекратяване на 6-годишната война в Сирия започна в Казахстан днес. Фокусът е върху план за зони за деескалация в размирната държава, съобщават световните агенции.

"Пристигнаха всички делегации, които планират да участват на този важен етап от разговорите", каза външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от националната информационна агенция Казинформ.

Абдрахманов добави, че деветима представители от въоръжената опозиция ще водят непреки разговори с делегатите, представляващи сирийското правителство.

На преговорите ще участват също тримата гаранти - Русия, Турция и Иран, специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура и делегации от Йордания и САЩ, които ще бъдат наблюдатели.

Според външния министър дневният ред включва създаване на зони за деескалация в Сирия. Документът за такива зони беше подписан от държавите гаранти по време на среща в Астана на 4 май.

На двудневните срещи ще се проведат двустранни разговори преди в сряда да бъде организирана пленарна сесия с всички участващи страни.