Изправени пред нестабилен съюзник като САЩ и все по-войнствения Китай, военните стратези на Австралия предпазливо дебатират дали страната трябва да обмисли да разработи свои ядрени оръжия, информира АФП.

Много дълъг период въоръжените сили на Австралия имаха относително малки притеснения. Австралия е съюзник със САЩ от столетие, което партньорство гарантира сигурността на континенталната държава, докато износът на ресурси за Китай й гарантира 28 г. без икономическа рецесия.

Но сега стълбовете на отбрана на Австралия са под въпрос заради изолационизма на американския лидер Доналд Тръмп и апетитите на китайския президент Си Дзинпин за първенство в региона.

Малкълм Дейвис, анализатор във военната сфера, който отдавна призовава за преосмисляне на отбраната на Австралия, предупреждава, че сега Австралия е държава на фронтовата линия.

Към момента отговорът на Канбера е предпазлив: опитва се да запази съюза със САЩ, докато в същото време продължава търговията с Китай.

Но Хю Уайт - бивш съветник на премиери и доайен сред военните анализатори в страната - вярва, че е време за промяна. Неговата книга "How to Defend Australia" ("Как да защитим Австралия?"), публикувана този месец, предизвика буря при дебатирането на един прост въпрос: "Какво ще кажем за ядрени оръжия?".

Уайт - професор по стратегически изследвания в Австралийския национален университет - не се обявява за или против ядрените оръжия, но подчертава, че повече не може да се избягва този въпрос.

Като се позовава на "големите стратегически промени в Азия", той пояснява, че стратегическата цена да не се притежават ядрени оръжия в нова Азия може да бъде много по-висока от сега.

Разработването на дори ограничена стратегия за ядрено сдържане ще донесе със себе си огромна икономическа, политическа, дипломатическа и социална цена, тъй като Австралия ще трябва да напусне Договора за неразпространение на ядрени оръжия и ще провокира съседите. Но огромната по територия страна много трудно би могла сама да се защити с ограниченото си население и с конвенционалните си оръжия.

Уайт смята, че без железните гаранции на Вашингтон, само при заплаха от ядрен удар от страна на Китай може да "ни принуди да капитулираме в конвенционална война".

Дебатът обаче не е произлязъл от нищото.

Уайт разкрива, че от десетилетия австралийските стратези тихомълком обсъждат въпроса за сдобиване на ядрени оръжия и правят оценки колко време ще им е необходимо да разработят оръжия за масово поразяване. Но до момента Канбера смята, че цената е твърде висока, рисковете малки и има зад гърба си Вашингтон. Тръмп обаче със своя темперамент може да промени едновековна политика само с едно съобщение в "Туитър".

Освен това заплахата се е изменила.

Исторически документи показват, че анализаторите не са вярвали, че Австралия ще бъде цел по време на сериозна ядрена конфронтация между САЩ и Съветския съюз. Сега обаче два региона в сферата на стратегическите интереси на Австралия се превърнаха в геополитически горещи точки - Южнокитайско море и Южния Пасифик.

Критици описват идеите на Уайт като нереалистични и ненужни.