Австрийските власти предприеха акция срещу крайнодясна група, която се предполага, че има връзки с нападателя от Крайстчърч, информира АП.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц призова правителството "безмилостно" да разследва възможни връзки между австрийска националистическа група и нападателя, след като е излязла информация, че влиятелен крайнодесен активист е получил дарение от името на заподозряния за стрелбата в новозеландския град.

Започва разследването на нападението в Нова Зеландия

Започва разследването на нападението в Нова Зеландия

Ардърн обяви комисията, която ще се занимава със случая

Мартин Зелнер, ръководител на Движение за идентичността на Австрия, написа в социална мрежа, че полицията е претърсила апартамента му в понеделник и е иззела електронни устройства, след като е получил голямо дарение от човек с фамилия Тарант.

Припомняме, 28-годишният австралиец Брентън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Говорител на Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди, че разузнавателната служба BVT е претърсила апартамента на Зелнер във Виена по молба на прокуратурата в град Грац.

Ердоган отново показа на митинг кадри от стрелбата в Нова Зеландия

Ердоган отново показа на митинг кадри от стрелбата в Нова Зеландия

Замъглени, но 2 часа след срещата с външния министър на Нова Зеландия

"Всяка връзка между нападателя от Крайстчърч и членове на Движението за идентичността на Австрия трябва да бъде цялостно и безмилостно разследвана", призова Курц в "Туитър" и добави, че е разговарял с правосъдния министър Йозеф Мозер по въпроса.

"Важно е независимата правосъдна система да използва всички необходими инструменти и ресурси при провеждащото се разследване заедно със службите за сигурност и за разкриване на тези мрежи. Трябва да има пълна яснота за всички екстремистки действия", отбеляза канцлерът.

Говорител на прокуратурата в Грац коментира, че прокурори са се натъкнали на дарението като част от разследване срещу Зелнер за финансови престъпления.

"Целта на разследването е да се проверят връзките между господин Зелнер и нападателя от Крайстчърч", поясни представителят. Той отказа да съобщи кога е направено дарението, но отбеляза, че е далеч по-голямо от други дарения за Зелнер и движението.

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви големи промени в законодателството

Повечето дарения са две- или трицифрени, докато това дарение е най-малко четирицифрено, каза говорителят на прокуратурата.

Разследването срещу Зелнер се базира на антитерористичното законодателство на Австрия.

Самият крайнодесен активист отрича да е замесен в клането на 15 март. "Нямам нищо общо с атаката", каза той във видеоматериал, качен в YouTube. Той добави, че е дарил парите на благотворителна организация. Според него причината за дарението вероятно е, за да се провокират репресивни мерки срещу "патриоти".

През миналата седмица австрийските власти обявиха, че Тарант е посетил Австрия.

След атентата в Нова Зеландия - зейнаха старите рани на Балканите

След атентата в Нова Зеландия - зейнаха старите рани на Балканите

И в Сърбия, и в Босна сръбските власти се изказаха срещу това, което лично те смятат за амалгама от несъвместими неща