Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия, пише "Гардиън".

28-годишният австралиец Брентън Тарант изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Премиерът на страната Джасинда Ардърн обяви големи промени в законодателството за притежание на огнестрелно оръжие по-малко от седмица след терора в Крайстчърч. Промените влизат в сила веднага.

Нова Зеландия иска обяснение от Ердоган за коментарите му

Нова Зеландия иска обяснение от Ердоган за коментарите му

Премиерът праща външния министър в Турция, за отговор "лице в лице"

"Напълно вярвам, че ще има общо виждане сред новозеландците, тези, които използват оръжия за легитимни цели и тези, които никога не са докосвали оръжие, че настъпи времето за прекратяване на масов и лесен достъп до тези оръжия. И днес това ще стане", заяви Ардърн.

Забраната за продажба на оръжие влезе в сила в 15,00 часа местно време - съвпадна с пресконференцията на министър-председателя. Премиерът предупреди, че "всички продажби сега трябва да бъдат прекратени".

Борисов свика Съвета по сигурност заради тероризма в Нова Зеландия и Холандия
Обновена

Борисов свика Съвета по сигурност заради тероризма в Нова Зеландия и Холандия

Търси се решение на регионалните енергийни проекти с оглед националните интереси

Забраняват се и аксесоари, които могат да превърнат полуавтоматичните оръжия в огнестрелни оръжия, използвани само от армията, както и пълнители с голям капацитет и части, които позволяват на оръжията да създадат полуавтоматичен режим на стрелба (полуавтоматичен откос).

"На кратко, всички полуавтоматични оръжия, използвани при терористичната атака в петък, ще бъдат забранени в тази страна", изтъкна премиерът на Нова Зеландия.

Лидерът на страната също е наредил на властите да разработят схема за компенсиране на тези, които вече притежават оръжия. Тя поясни, че ще бъде изплатена "справедлива и разумна компенсация". Схемата ще струва на правителството между 100 и 200 милиона долара. Ардърн каза още, че правителството все още работи как да я финансира.

След атентата в Нова Зеландия - зейнаха старите рани на Балканите

След атентата в Нова Зеландия - зейнаха старите рани на Балканите

И в Сърбия, и в Босна сръбските власти се изказаха срещу това, което лично те смятат за амалгама от несъвместими неща

"Към собствениците, които законно използват оръжията си, искам да повторя, че обявените днес действия не са заради вас, не са насочени към вас. Действията ни, от името на всички новозеландци, са насочени, за да е сигурно, че това никога няма да се повтори", обясни тя.

Един от проблемите пред Нова Зеландия, която се опитва да затвори вратичките в законодателството за притежание на оръжие и да събере вече забранените оръжия, е, че няма централизиран регистър какви оръжия се притежават от гражданите.

Нова Зеландия, държава с по-малко от 5 милиона души, има около 1,2-1,5 милиона огнестрелни оръжия. Предполага се, че в страната има около 13 500 оръжия като тези, използвани при атаката.

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш

"Ако Нова Зеландия не го направи, по един или друг начин ще те накараме да платиш"

В понеделник правителството ще представи втория пакет от реформи, който е свързан с лицензите, регистрацията и съхранението.

Ардърн очаква промените в Закона за оръжията да бъдат прокарани в парламента още в понеделник.

Междувременно полицията съобщи, че всички жертви на стрелбата са идентифицирани.