Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обясни, че външният министър Уинстън Питърс заминава за Турция, за да "се изправи срещу" коментарите на турския президент Ердоган за трористичната атака в джамиите в Крайстчърч, съобщава "Ройтерс".

Ердоган, който се опитва да засили подкрепата за своята партия АК, която е ислямистки корени, за местните избори на 31 март, заяви, че Турция ще накара нападателят да си плати, ако Нова Зеландия не го направи.

Коментарите бяха на митинг - кампания, който включва видеозаписи от атаката, излъчени във Фейсбук.

Ардерн обясни, че Питърс ще поиска спешно разяснение от Турция и Ердоган.

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш

"Ако Нова Зеландия не го направи, по един или друг начин ще те накараме да платиш"

"Нашият вицепремиер ще се изправи срещу тези коментари в Турция. Той отива там, за да постави въпроса направо, лице в лице", обяснява Ардерн пред репортери в Крайстчърч.

Питърс по-рано осъди излъчването на кадри, които според него биха могли да застрашат новозеландците намиращи се извън страната. Въпреки намесата на Питърс, на екрана на митинга на Ердоган отново се появи извадка от предполагаемия манифест на Тарант, заедно с кадри от стрелеца, който влизал в една от джамиите и стреля.

Междувременно австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е призовал посланика на Турция за среща, по време на която той поиска коментарите на Ердоган да бъдат отстранени от държавната телевизия на Турция.

Австралия нападна остро Ердоган

Австралия нападна остро Ердоган

Заради коментарите му за терористичната атака в Нова Зеландия

"Ще чакам да видя какъв е отговорът на турското правителство преди предприемането на по-нататъшни действия, но мога да ви кажа, че всички възможности са на масата", обясни Морисън пред репортери в Канбера.

Морисън заяви, че посланикът на Австралия в Турция ще се срещне в сряда с членовете на правителството на Ердоган. Канбера преразглежда съветите си към австралийците, които планират пътувания до Турция.

Отношенията между Турция, Нова Зеландия и Австралия като цяло са добри. Хиляди австралийци и новозеландци пътуват всяка година в Турция за военни мемориални служби.

Преди малко повече от век хиляди войници от австралийския и новозеландския армейски корпус се борят на брега на един тесен плаж в Галиполи по време на злополучна кампания, която коства повече от 130 000 живота.

Районът е място за поклонение на посетители, които почитат загиналите от своите страни в деня на армейския корпус, на 25 април.

Ердоган плаши да връща християни в "ковчези", ако нападнат Турция

Ердоган плаши да връща християни в "ковчези", ако нападнат Турция

Ердоган играе много опасна игра, експлоатирайки терористичната атака в Нова Зеландия