Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи масовата стрелба, при която бяха убити 50 души в две джамии в Нова Зеландия, като част от по-широка атака срещу Турция и заплаши да изпраща обратно "в ковчези" всеки, който се опита да пренесе битката в Истанбул, съобщава "Ройтерс".

Ердоган, който се опитва да събере подкрепа за своята ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за местните избори на 31 март, се позова на нападението в Нова Зеландия като доказателство за глобални настроения срещу мюсюлманите.

"Те ни изпробват от 16 500 км, от Нова Зеландия, с посланията, които дават оттам. Това не е индивидуален акт, това е организирано", подчертал той, без да дава повече подробности.

28-годишният австралиец Брентън Тарант, белокож расист, е с повдигнато обвинение за убийство, след като изби 50 души в две джамии в град Крайстчърч.

На предизборни митинги през уикенда Ердоган е показал видеокадри от стрелбите, които стрелецът излъчи във "Фейсбук", което беше остро разкритикувано от външния министър на Нова Зеландия, който подчерта, че това може да застраши новозеландците в чужбина.

Ердоган също така е показал и откъси от "манифеста", публикуван онлайн от терориста и по-късно свален от мрежата.

Европа разследва евентуални крайнодесни връзки на терориста от Нова Зеландия

Европа разследва евентуални крайнодесни връзки на терориста от Нова Зеландия

За разлика от България, тъй като според нашите власти идвал тук само за туризъм

По думите на турския президент, стрелецът е заплашил Турция и самия него и искал да изгони турците от северозападната европейска част на страната. Най-големият турски град Истанбул е разделен между азиатската част на изток от Босфора и европейската част на запад от протока.

"Ние сме тук от 1000 години и ще бъдем тук до апокалипсиса, по Божията воля", настоял Ердоган по време на митинг днес по повод годишнината от Галиполската операция през 1915 година, когато османските войски разгромиха ръководени от Великобритания сили, включително австралийски и новозеландски войници, опитващи се да завладеят Галиполския полуостров, който е врата към Истанбул.

"Няма да превърнете Истанбул в Константинопол", добави той, препращайки към името на града, когато той е столица на Византия, преди да бъде завладян от османлиите през 1453 година.

"Вашите прадеди дойдоха тук... и се върнаха в ковчези", предупреди той и отсече: "Не се съмнявайте, че ще ви изпратим обратно като вашите прадеди."

Турция изпадна в рецесия за първи път от 2009 г.

Турция изпадна в рецесия за първи път от 2009 г.

За цялата 2018 г. икономиката на Турция отчете 2,6 на сто ръст

Ердоган беше преизбран миналата година с нови правомощия, но неговата партия, която управлява Турция от 2002 г. насам, се бори за гласове, след като икономиката е в рецесия след години на силен растеж. Той обяви местните избори като "въпрос на оцеляване" в лицето на заплахите, включително кюрдски екстремисти и нападения срещу мюсюлмани, като например стрелбите в Нова Зеландия.