Властите в Европа работят, за да установят дали мъжът, заподозрян в извършването на най-кръвопролитната терористична атака в историята на Нова Зеландия, е имал някакви връзки с крайнодесни групировки на континента.

От петък насам властите в Турция, Гърция и други страни в Европа започнаха официални разследвания за интензивните пътувания на терориста в Европа в годините преди да се премести в Нова Зеландия.

28-годишният австралиец Брентън Тарант изглежда е пътувал из Европа, Близкия изток и Азия, включително в Турция, Франция, Пакистан, България, Унгария и Северна Корея.

Премиерът на Нова Зеландия получил манифеста на терориста минути преди атаката

Премиерът на Нова Зеландия получил манифеста на терориста минути преди атаката

Аз съм един от повече от 30 получатели на манифеста

"Манифестът", публикуван онлайн в минутите преди нападението на Тарант срещу две джамии в Крайстчърч в петък, в което загинаха 50 души, твърди, че по време на пътуването през Западна Европа през 2017 г. възгледите му за имиграцията "драматично се промениха".

Тарант е написал, че докато пътувал през Франция, Португалия и Испания, бил ужасен от убийството на 11-годишното момиче Ебба Ареклунд, след като узбекът Рахмат Акилов заби камиона си в група пешеходци в Стокхолм през април 2017 г.

Две от автоматичните оръжия, използвани в стрелбата в Крайстчърч, имаха изписани върху тях препратки към Акерлунд, наред с други послания.

В манифеста също така той споменава президентските избори във Франция през 2017 г., изтъквайки, че бил почувствал "отчаяние" от загубата на лидера на крайната десница Марин льо Пен.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Манифестът създава впечатлението, че Тарант е особено огорчен от имиграцията във Франция. Той пише, че бил почувствал "разяждащ гняв и задушаващо отчаяние" от "нашествениците", изтъквайки, че французите били "често в малцинство".

Въпреки че Тарант не е бил под наблюдението на специалните служби в Австралия или Нова Зеландия, експертите смятат, че вероятно е бил повлиян от крайнодясното "идентитарно" движение.

Създадено във Франция през 2016 г., движението се характеризира, както привържениците му твърдят, с тези за подмяната на европейската култура с неевропейска, като много от тях бяха отразени в документа "Голямата замяна". 

Експертът по борба с тероризма Грег Бартън от Университета "Дийкин" в Мелбърн" изтъква, че изглежда, че Тарант споделя редица идеи с идентитарното движение.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

"Разбира се, това е само спекулация, но в този контекст би имало смисъл, че той е възприел тези идеи по време на пътуването си в Европа по това време", коментира Бартън пред "Гардиън".

В манифеста се твърди, че авторът му бил спечелил пари от криптовалутата Bitconnect, която беше масово определена като схема на Понци, преди да бъде закрита през 2018 г. В информации също така се посочва, че в други публикации в социалните мрежи Тарант е намеквал, че е използвал наследствени пари след смъртта на баща си, за да финансира част от пътуванията си.

Той е пътувал два пъти до Турция през 2016 г. за общо 43 дни, според турската държавна телевизия. Той е посетил страната между 17 и 20 март и се е върнал на 13 септември, преди да напусне на 25 октомври.

Правителството на Нова Зеландия с принципно решение за ограничаване на оръжията

Правителството на Нова Зеландия с принципно решение за ограничаване на оръжията

Очакваше се Ардърн да обяви мерки като забрана на полуавтоматичните оръжия

Турската телевизия цитира турски официален представител, който казал, че властите "в момента разследват движенията и контактите на терориста в страната".

Манифестът съдържа много експлицитни препратки към Османската империя, Турция и нейния президент Реджеп Тайип Ердоган, заявявайки, че мюсюлманите трябва да бъдат изгонени от частта от Турция, която се намира западно от Босфора и Дарданелите, където минава границата между Европа и Азия.

Тарант е посетил и Испания през миналата година. Пренощувал е в хотел в южния град Херес през февруари 2018 г. Испанската полиция заяви, че нямат информация за Тарант или посещението му в страната.