Заподозряният за терора в Нова Зеландия е изпратил манифеста на премиера Джасинда Ардърн минути преди терористичната атака, при която загинаха 50 души. Това съобщи министър-председателят на страната, пише "Гардиън".

Нейният офис е сред повече от 30 новозеландски парламентарни имейл адреса, които са получили документа в петък. В манифеста не се посочва мястото и подробности за атаката.

Подозрителен пакет затвори летище в Нова Зеландия

Подозрителен пакет затвори летище в Нова Зеландия

Летището в Дънедин в момента е затворено

"Аз съм един от повече от 30 получатели на манифеста, който е бил изпратен 9 минути преди провеждането на атаката. Не съдържа локация и подробности", каза тя.

Вчера местна медия съобщи, че манифестът е изпратен до повече от 70 места. 

Министър-председателят обясни, че ако в документа е имало подробности за атаката, властите щяха да предприемат незабавни действия.

"За съжаление нямаше такива подробности в този имейл", изтъкна Ардърн. Тя разкри, че е прочела "елементи" от документа, който също е бил изпратен до медии и отдел на парламента минути преди нападението.

Изключително обезпокоителен е фактът, че има идеологически манифест с екстремистки възгледи, свързан с тази атака, смята Джасинда Ардърн.

Премиерът е бил посъветван дали мъжът, обвинен в убийството на 50 души, може да бъде депортиран след процеса. Брентън Тарант, който е австралийски гражданин, е обвинен в убийство.

Още един човек загина след нападението в Нова Зеландия

Още един човек загина след нападението в Нова Зеландия

Жертвите са вече 50

Не искам да избързвам с нещата. Той със сигурност ще се изправи пред правосъдието на Нова Зеландия, закани се министър-председателят.

Ардърн смята, че трябва да се отговори на въпроси относно ролята на социалните мрежи във връзка с разпространеното видео от атаката. Тя потвърди, че се е свързала с "Фейсбук" след атаката.

По-рано днес премиерът поднесе цветя пред джамия в Уелингтън. Тя обяви, че семействата ще получат по 10 000 долара за организиране на погребенията.

Броят на загиналите при терористичната атака достигна 50 души, потвърди полицията. Властите обясниха, че полицаите са пристигнали на мястото на нападението в рамките на 6 минути след първото обаждане и са разоръжили хора за 10 минути. Полицията е заловила убиеца в рамките на 36 минути.

Нова Зеландия показа, че масовите убийства в САЩ имат глобални последици

Нова Зеландия показа, че масовите убийства в САЩ имат глобални последици

САЩ са на първо място по международно влияние

34 души остават под лекарско наблюдение. 12 души са в критично състояние. Едно дете е хоспитализирано. Четиригодишно момиче остава в критично състояние.

Тарант е единственият заподозрян за атаката. Очаква се да му бъдат повдигнати още обвинения. 

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Има загинали деца