Нова Зеландия ще забрани полуавтоматичните оръжия след най-масовото убийство в историята на страната, при което загинаха 49 души, а 48 пострадаха, пише "Гардиън".

Припомняме, 28-годишният австралиец Брентън Тарант нападна две джамии в град Крайстчърч.

Разследват масовия убиец Тарант за връзки с паравоенни у нас

Разследват масовия убиец Тарант за връзки с паравоенни у нас

Българските спецслужби вече работят в тази посока…

Главният прокурор Дейвид Паркър обяви, че оръжията ще бъдат забранени.

В Крайстчърч премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че заподозряният за убийството е възнамерявал да "продължи атаката" преди да бъде заловен от полицията. Тя съобщи, че мъжът е задържан от двама полицаи от съседно селище 36 минути след първия сигнал до полицията.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

"Имаше още две оръжия в автомобила на нападателя, той е възнамерявал да продължи атаката", каза министър-председателят пред журналисти в града.

Ардърн поясни, че има загинали и пострадали деца, включително 2-годишно момче е сред ранените.

По-рано днес 28-годишният Тарант се яви пред съда, където му беше повдигнато едно обвинение в убийство във връзка с клането. Той ще остане в ареста до 5 април. Очаква се да му бъдат повдигнати и други обвинения.

Премиерът разкри, че властите вярват, че към момента Тарант няма съучастници.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Друг човек беше задържан в петък, тъй като е носил оръжие в автомобила си, впоследствие е освободен без да му бъдат повдигани обвинения. Властите задържаха и двойка. Все още се уточнява дали е замесена в нападението.

39 души остават в болница, 11 от тях са в критично състояние, включително четиригодишно дете. Четирима души от 49-те жертви са починали на път за болницата.

Ардърн се срещна със семействата на жертвите и увери, че правителството работи за установяване на самоличността на загиналите и бързото им връщане на роднините.

Министър-председателят отбеляза, че властите вярват, че използваните оръжия при атаката са били преправени. Тя поясни, че вратичките в законодателството за притежанието на оръжие, които позволяват подобни промени, ще бъдат затворени с реформи, които ще бъдат обсъдени от кабинета в понеделник.

МВнР с препоръки за българите в Нова Зеландия заради терористичните атаки

МВнР с препоръки за българите в Нова Зеландия заради терористичните атаки

Да не опитват да навлизат в отцепени райони и да спазват препоръките на полицията

Не се разкрива какви оръжия са използвани при атаката, но премиерът каза, че извършителят е имал две полуавтоматични оръжия, които законно е закупил. Тарант има лиценз за притежание на оръжие от декември 2017 г.