Възможно е терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант да установил връзка с паравоенни формирования у нас.
Българските специални служби са започнали работа по тази версия, съобщи в. "24 часа".

Информацията е докладвана на премиера Бойко Борисов, който по-рано свика съвещание с шефовете на служби и главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, вчера Тарант уби 49 души в Крайстчърч. На пълнителите за автоматичната пушка на терориста има написани надписи на български език

Със сигурност е установено, че той е бил у нас от 9 до 15 ноември 2018 година. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

Вътрешният министър Младен Маринов заяви вчера, че за престоя му няма други данни, освен записаните в документите, където се посочва, че посещението е свързано с туризъм.

Междувременно от Атлантическия съвет призоваха спецслужбите да започнат разследване дали терористът не е свързан с паравоенни групи у нас.

"Предстои разследването да даде отговори на много неизвестни. Нашите служби тепърва ги чака много работа. И ще отговарят на трудни въпроси. И най-вече защо нищо не правят против проруските паравоенни формирования у нас? И не само." - посочват от обществената организация.

АСБ: Службите ни да кажат има ли връзка терористът Тарант с паравоенните групи

АСБ: Службите ни да кажат има ли връзка терористът Тарант с паравоенните групи

Не е действал сам…

Експосланикът ни в Москва Илиян Василев изрази категорично мнение, че масовият убиец не е турист и не е действал сам, а е част от организирана мрежа и изпълнява старателно подготвена операция.

"Посетил е България и Румъния сам, но някой му е избрал целите точно на Балканите и този някой не е задължително да е бил българин, може да го е водил отвън.
Маршрутите му са грижливо подбрани и е трудно да повярвам, че е нямал съветник или придружител. Плевен, Шипка не са случайност. Той е имал съучастници, бил е подготвен и с голяма вероятност използван за разгръщането и ескалация на напрежение между религиите, за дестабилизация не само на Нова Зеландия - трагедия от такъв мащаб не може да не стресира тази страна за дълго време, но и Балканите, защото целият свят сега се е вторачил в нашия регион, защото той винаги може да се превърне в центъра за глобален и европейски дистрес." - коментира Василев.

По думите му, "наративът със самотният вълк е за наивници.

Илиян Василев: Терористът Тарант е част от организирана мрежа

Илиян Василев: Терористът Тарант е част от организирана мрежа

Наративът със самотният вълк е за наивници...

Във връзка със случая българските разследващи са установили връзка с партньорски служби от Балканските страни, Европа и САЩ. Предстои да се получи допълнителна информация по отношение на нападението.

Тарант е засечен от камери по българските гранични пунктове. Очаква се паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да продължи разследването.