Кръвопролитието в Нова Зеландия показа, че масовите убийства в САЩ имат глобални последици, пише USA Today.

Припомняме, 28-годишният австралиец Брентън Тарант нападна две джамии в град Крайстчърч и изби 49 души. При нападението са ранени 48 души.

В разпространен манифест Брентън Тарант се определя като расист, етнонационалист и фашист. Той нарича президента на САЩ Доналд Тръмп символ на "обновената бяла идентичност".

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София
Обновена

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София

Наел кола под наем от столицата

По-рано тази седмица двама младежи убиха седем души в училище в Бразилия. Полицията обяви, че те са били обсебени от масовото убийство в Колумбайн през 1999 г., когато двама ученици убиха 12 ученици и учител.

Масовите убийства често се посочват като уникален американски проблем, но експерти алармират, че подобно насилие вече има глобално измерение.

"Няма съмнение, че предишни масови стрелби в САЩ са имитирани от нападатели в САЩ и чужбина", коментира Адам Ланкфорд, професор по наказателно право към Алабамския университет, който изследва масовите нападения. Той отчете "културното влияние на САЩ".

Според U.S. News & World Report САЩ са на първо място по международно влияние, като това се основава на икономическата и военната сила на страната, както и на "културния отпечатък".

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Има загинали деца

"Културата и действията на САЩ са заразни, тъй като САЩ привличат голямо внимание", отбеляза Гари Слъткин, основател на неправителствената организация Cure Violence, която разглежда насилието с огнестрелно оръжие като заболяване.

Американците държат 42% от притежаваните от цивилни 650 милиона оръжия в света, показва проучване на Small Arms Survey.

Макар че САЩ отдавна заемат позиция на културен доминант в света, новините за масови убийства в САЩ - и мотивите и идеологиите зад тях - се разпространяват по-бързо от всякога. CNN International е излъчван в повече от 200 държави по света. И ако не е телевизията, ще е "Туитър".

Терористът Брентън Тарант застана пред съда

Терористът Брентън Тарант застана пред съда

Премиерът Джасинда Ардърн пристигна в Крайстчърч,...

Вирусният характер на стрелбите в училища, технологиите и разпространението на идеология правят масовите стрелби глобален проблем, смята Колин Кларк, политолог от RAND Corporation и изследовател в Soufan Center.

Но докато обръщаме голямо внимание на джихадисткия тероризъм, ние сме много бавни и крайно упорити да осъзнаем, че крайнодесният тероризъм също е глобален, подчерта Кларк.

Социалните медии засилват омразата, вярва Ричард Коен, президент на Southern Poverty Law Center - организация, която следи групи, разпространяващи омраза.

Зверството в Нова Зеландия ни показа още веднъж, че ние се занимаваме с международно терористично движение, което е свързано с опасна супремасистка идеология, която метастазира в отекващите в интернет форуми и в социалните мрежи, обясни Коен.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

Според Ланкфорд изключително малък процент хора извършват масови убийства, но в интернет бързо се разпространяват токсични идеи и много отчуждени мъже се чувстват в безопасност да почитат нападатели, които тероризират останалите. Той добави, че през следващия месец ще представи ново проучване, което показва, че от 2010 г. с повече от 80% са се увеличили масовите нападения, които са били повлияни от друг нападател.

Заразата от масови нападения е особено висока 13 дни след случай, показва проучване от 2015 г. Някои нападатели обаче планират нападенията много по-дълго. Стрелецът от Нова Зеландия твърди, че е планирал атаката две години.