Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарант е пренощувал два пъти в София по време на разходката си в България през 2018 година, информира БНР, позовавайки се на собствени източници.

Нападателят, който уби 49 души в 2 джамии в новозеландския град Крайстчърч, е нощувал в столицата в деня на пристигането си у нас на 9 ноември. След това той отседнал отново в София вечерта преди да отпътува.

Според източниците на БНР терористът е отседнал и двата пъти в хотел на булевард "Цариградско шосе", намиращ се в близост до летище "София".

По време на разходката си той наем автомобил от малка фирма за отдаване на коли под наем.
Впоследствие читател на news.bg опроверга последните данни, посочвайки, че колата е била наета от най-голямата фирма за такива услуги у нас. Информацията обаче остава непотвърдена.

Властите продължават да изясняват подробности около престоя на нападателя у нас.

МВР: Тарант е бил на туристическо посещение в България
Обновена

МВР: Тарант е бил на туристическо посещение в България

До този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Тарант е бил в страната ни като турист - той обикалял исторически обекти, свързани с Освобождението.

По думите на Иванов посещението на австралиеца Тарант в Бъглария не е било свързано с терористична дейност. Тази информация беше заявена и вчера от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг след извънредната среща на службите за сигурност у нас в Министерски съвет, свикана от премиера Борисов във връзка с надписите на български език, които лъснаха на пълнителите за автоматичното оръжие на терориста.

Стана ясно, че мъжът е обиколил няколко града в България в периода 9-15 ноември - Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник, София. Нападателят бил и до Шипка.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

Припомняме, на пълнителите беше изписано на български език "Фружин" и "Битката при Булаир 1913".
Отделно на английски език пишеше "Shipka pass" - Проходът Шипка.

Всички надписи на оръжието и амунициите на нападателя може да видите тук.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Припомняме, 49 души бяха убити при стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. 41 души са убити в джамията Deans Avenue и седем в джамията Linwood. Един човек е починал в болница. 48 души са хоспитализирани с огнестрелни рани, включително деца. Някои са в критично състояние.

28-годишният австралиец Брентън Тарант предава на живо нападението в едната джамия. Той публикува множество снимки с оръжия и пълнители и линк към манифест за действията си преди клането.

Неизвестен нападател се опитал да убие Брентън Тарант в съда

Неизвестен нападател се опитал да убие Брентън Тарант в съда

Нападателят е бил спрян при опит да влезе в съда