28-годишният австралиец Брентън Тарант, основният заподозрян за терора в Нова Зеландия, е пътувал в България като турист. Основно е посещавал исторически обекти. Това потвърди главният секретар на МВР Ивайло Иванов, цитиран от БНР.

Иванов поясни, че към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм.

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Нова Зеландия забранява полуавтоматичните оръжия, Тарант възнамерявал да избива още

Има загинали деца

"През нощта колегите не са спрели да работят. Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията на страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки", каза той.

Главният секретар успокои, че няма данни посещението в България да е било свързано с тероризъм.

Неизвестен нападател се опитал да убие Брентън Тарант в съда

Неизвестен нападател се опитал да убие Брентън Тарант в съда

Нападателят е бил спрян при опит да влезе в съда

"Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България. Засега данните, които имаме, е, че той е идвал в България като турист. Сега проверяваме местата, където е преспивал той, имаме информация", увери Иванов.

Терористът Брентън Тарант застана пред съда

Терористът Брентън Тарант застана пред съда

Премиерът Джасинда Ардърн пристигна в Крайстчърч,...

Иванов каза още, цитиран от БНТ, че нападателят е бил сам по време на посещението в България. Той е бил в България миналата година, като е посетил исторически обекти, свързани с Освобождението.

От думите му стана ясно още, предаде Нова телевизия, че Тарант е спал в Плевен по време на посещението си в България в края на 2018 г. Той отказа да даде повече информация за това къде точно е спал Тарант в Плевен.

"Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места. Няма как да ви кажа, докато не извършим необходимите проверки", допълни Иванов.

Главният секретар заяви, че все още няма информация как Тарант е плащал у нас - кеш или с карта.

Главният секретар на МВР присъства на празника на конната полиция на Тодоровден. Той се отбелязва с традиционните състезания и демонстрации в столичния квартал "Бенковски", по инициатива на Столичната дирекция на вътрешните работи и с подкрепата на Столична община.

Припомняме, вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи на брифинг след извънредна среща на спецслужбите по нареждане на премиера Бойко Борисов, че атентаторът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България. 28-годишният австралиец изби близо 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

По-рано беше разпространена информация, че разследват Тарант за връзки с паравоенни у нас.

Вчера стана ясно, че е имало надписи на български на пълнителите на стрелеца.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език