Икономиката на Турция изпадна в рецесия за първи път от 2009 г., показват официалните данни от края на 2018 г., цитирани от АФП и Би Би Си.

Данните са изнесени три седмици преди провеждането на местни избори, на които икономическият растеж и инфлацията могат да се окажат ключови въпроси за избирателите.

Турската икономика се е свила с 2,4 на сто през последното тримесечие на изминалата година в сравнение с третата четвърт според сезонно изгладените данни, съобщава Турският статистически институт.

През третото тримесечие на 2018 г. икономиката на страната се сви с 1,6 на сто.

Търговската война със САЩ доведе до рязко обезценяване на турската лира, което направи вноса далеч по-скъп. Двете държави имат разногласия по редица теми, включително борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), плановете на Турция да закупи С-400 от Русия и как да накаже обвинените за неуспешния преврат в Турция през 2016 г.

През миналата година турската лира се обезцени с 30% спрямо щатския долар. Това принуди Централната банка да вдигне основната лихва, което оскъпи заемите.

За цялата 2018 г. икономиката на Турция отчете 2,6 на сто ръст - най-слабото икономическо развитие от 2009 г. През 2017 г. например турската икономика регистрира 7,4 на сто растеж. Анкара очаква да се върне по пътя на растежа в края на тази година, но анализатори очакват слабо представяне през 2019 г.