Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че терористът, който застреля 50 души в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, ще "плати", като това ще го накарат да го стори или правителството на Нова Зеландия, или самата Турция, съобщават турските медии.

"Ще си платиш за това. Ако Нова Зеландия не го направи, по един или друг начин ще те накараме да платиш", заплаши той, но не уточни как Анкара ще изпълни идеята си за възмездие в този случай.

Ердоган призова Нова Зеландия да възстанови смъртното наказание специално заради терориста.

Той допълнил, че Турция погрешно е премахнала смъртното наказание преди 15 години и добави, че Нова Зеландия трябва да направи промени в законодателството си, така че стрелецът от Крайстчърч да бъде изправен пред смъртно наказание.

Ердоган плаши да връща християни в "ковчези", ако нападнат Турция

Ердоган плаши да връща християни в "ковчези", ако нападнат Турция

Ердоган играе много опасна игра, експлоатирайки терористичната атака в Нова Зеландия

Вчера Ердоган настоя, че масовото убийство е "организирано", въпреки че според оценката на местната полиция терористът почти сигурно е действал сам, макар че може да е бил подпомогнат.

Заподозреният за атаката 28-годишен австралиец Брентън Тарант вече е с повдигнати обвинения за масовото убийство. Клането беше най-кръвопролитното масово убийство в страната от 1943 г. насам.

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

По време на излъчваното на живо нападението е било гледано по-малко от 200 пъти