Днес в Австрия влиза в сила закон за забрана на тютюнопушенето в барове и ресторанти. Австрия е една от последните европейски държави, които забраняват вредния навик в затворени пространства след дългогодишен дебат и протести, информира АФП.

Депутатите одобриха забраната през юли, за да отърват Австрия от статута й на "пепелник на Европа". Само депутати от крайнодясната Австрийска партия на свободата гласуваха против мярката.

Снимка 450670

Източник: ЕПА

¼ от 8,8 милиона австрийци пушат цигари при 18% средни нива в Европа, но призивите за забрана са от повече от десетилетие.

Австрийската партия на свободата блокира опит за забрана на тютюнопушенето в баровете и ресторантите, след като влезе в правителството през декември 2017 г. Това предизвика критика от голяма част от австрийското общество и от Австрийската медицинска асоциация, която организира петиция в полза на забраната, под която се подписаха почти 900 000 души или около 14% от избирателите.

До момента пушенето беше позволено в барове и ресторанти с площ над 50 квадратни метра, но ако се осигуряват отделни зони за пушачите, въпреки че това правило не винаги се прилага.