Франция и Германия ще имат проблеми при ръководенето на ЕС без британската "енергия", която помогна на Париж и Берлин да работят заедно.

Това предупреди заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията и дигитализацията Маргрете Вестагер, цитирана от "Политико".

Финалният акт: Съветът на ЕС одобри Брекзит

Финалният акт: Съветът на ЕС одобри Брекзит

Споразумението влиза в сила с излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари 2020 г. в полунощ

"Едно от нещата, които ще ни липсват, разбира се, е енергията. Защото ние имаме френско-германска ос, но част от енергията, която помага на тази ос да работи, идва, идваше от Великобритания", отговори Вестагер на въпрос дали ще й липсва Великобритания.

Вестагер добави, че други страни членки, "може би променящи се коалиции от страни членки", ще трябва да запълнят тази празнина.

"Мисля, че ще видим нова динамика в съюза, но ще отнеме време преди напълно да се възстановим", каза още еврокомисарят.

Шотландският парламент няма да свали знамето на ЕС след Брекзит

Шотландският парламент няма да свали знамето на ЕС след Брекзит

Но 63 срещу 54 депутати в шотландския парламент отхвърлиха решението след бурен дебат

Вестагер присъства на гласуването за Брекзит в европарламента в сряда, когато коментира, че "наистина е трогателно, защото виждаш, че е реално".

Еврокомисарят отбеляза, че ще й липсва чувството за хумор на британците, който според нея е подобен на датчаните.

"Бях много близка с (бившия британски еврокомисар) Джонатан Хил, седях до (наследника на Хил) Джулиан Кинг, когато беше комисар тук, липсват ми, защото те идват с британската култура", поясни тя.

Маргрете Вестагер разказа как е имала проблеми да общува на английски език в началото на първия й мандат и когато попитала Хил дали е намерил за изтощително как другите еврокомисари използват езика му, британецът отговорил: "Разбира се, че не, такава честен е за мен, че вие всички се опитвате".