Украински сили са съсредоточени в горловско направление с почти 20 хиляди души и подготвят офанзивна в Донбас преди католическата Коледа, 24-25 декември, съобщава заместник-ръководителят на народната милиция на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

"Нашето разузнаване отбелязва концентрацията на вражески сили и активи в посоката на Горловка и в дъгата на Светлодар", обяснява той.

Украйна планира офанзива в Донбас, предупреди Москва

Украйна планира офанзива в Донбас, предупреди Москва

Киев планира въоръжена провокация през следващите дни

Според Басурин, в близко бъдеще, се очаква и пристигането на реактивни системи за залпов огън - РСЗО "Ураган" и триста милиметрови ракетни системи "Смерч" и в допълнение, концентрация на повече от 120 танка, повече от 250 оръдия и минохвъргачки, както и повече от 110 РСЗО.

"Плановете на президента на Украйна Петро Порошенко са абсолютно прозрачни. Той се нуждае от причина за разширяване на военното положение, завършващо на 26 декември в Украйна и той активно го търси. Възможно е на 24-25 декември самите въоръжени сили на Украйна да започнат настъпление", допълва той.

Русия няма да започне война с Украйна, уверява Москва

Русия няма да започне война с Украйна, уверява Москва

Ние няма да започнем война с Украйна, обещавам

По-рано отбранителната служба на ДНР обяви план за офанзива на украинските сили, които според разузнаването трябва да се случи в района на Мариупол.

По-специално, както отбеляза отделът, в района е създадена военна група до 12 хил. души, а преходът към активни враждебни действия е трябвало да започне на 14 декември в отговор на саботаж в металургичния завод в Мариупол.

Въпреки това, ДНР вярва, че разкриването на плановете принуждава Украйна да отложи вероятната дата за офанзива в региона.

Русия разполага изтребители в Крим на фона на напрежението с Украйна

Русия разполага изтребители в Крим на фона на напрежението с Украйна

Във ВВС базата "Белбек"