Министерството на външните работи на Русия предупреди, че правителството на Украйна планира да започне офанзива в Донбас с цел да достигне до руската граница, информират местни медии.

Говорителят на ведомството Мария Захарова твърди, че Киев планира въоръжена провокация през следващите дни като претекст за използване на военното положение, което влезе в сила в региона до руската граница. Според нея Киев цели офанзива в района на Мариупол, превземане на територии до Азовско море и достигане до руската граница.

Меркел и Путин обсъдиха транзита на газа през Украйна

Меркел и Путин обсъдиха транзита на газа през Украйна

Русия и Германия сближават позиции

Захарова повтори мнението на Москва, че президентът на Украйна Петро Порошенко предприема провокативни действия, тъй като се нуждае от "остра ескалация" с цел "спиране на продължаващия спад на популярността му" и да увеличи шансовете си на предстоящите президентски избори.

През ноември Порошенко въведе 30-дневно военно положение, след като Русия иззе украински кораби и арестува 24 моряци в Керченския проток.

Междувременно Захарова заяви на брифинг, че САЩ поощряват църковния разкол в Украйна.

Според нея Вашингтон активно се намесва в църковните дела на Украйна и поощрява автокефалия. Захарова смята, че действията на американците имат за цел духовно разделение на народите на Русия и Украйна.