Германия подкрепя ЕС да наложи санкции на Беларус заради "недопустимите" действия на властите срещу участниците в протестите след спорните президентски избори, информира АФП.

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус
Обновена

Лукашенко: Жив съм, не съм избягал от Беларус

Преди всичко бих искал да кажа, че все още съм жив и не съм в чужбина

Преди извънредната среща на външните министри на страните членки на ЕС в Брюксел говорителят на германското правителство Щефен Зайберт коментира, че канцлерът Ангела Меркел е "шокирана" от арестите и оказвания тормоз над участниците в мирните демонстрации.

"Според нас трябва да се обсъдят санкции срещу тези, които са отговорни за нарушаване на човешките права", каза той пред журналисти.

Правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти

Правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти

Най-малко двама души загинаха и около 6700 души са задържани

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също призова за налагане на санкции на тези, които "нарушават демократичните ценности...и човешките права" в Беларус.

"Уверена съм, че на днешните обсъждания на външните министри от ЕС ще демонстрираме нашата силна подкрепа за правата на народа на Беларус за основни свободи и демокрация", написа тя в "Туитър".

Днес ЕС ще започне процес по налагане на санкции на Беларус и ще изрази подкрепа за Гърция и Кипър в спора с Турция. Разговорите на 27-те страни членки ще започнат в 15,00 часа местно време.

САЩ зове за избори в Беларус и общи действия с ЕС
Обновена

САЩ зове за избори в Беларус и общи действия с ЕС

ЕС съветва Беларус да спре насилието и да смени режима, хората "копнеят за демокрация"

Съветът не трябваше да заседава до среща в Берлин на 27 август, но двете кризи прекъснаха лятната ваканция на топ дипломатите на държавите членки.