Етиопците са засадили повече от 200 милиона дървета днес, което според властите е световен рекорд, информира АП.

Амбициозната инициатива на премиера Абий Ахмед има за цел да възстанови зеленината в страната, която според експерти бързо ерозира заради обезлесяването и климатичните промени.

Местната медия Fana Broadcasting Corporate съобщава, че повече от 224 милиона дървета са засадени днес, като е надмината първоначалната цел да се засадят 200 милиона дървета за един ден.

От пресцентъра на премиера обявиха, че днес Етиопия направи опит за подобряване на световния рекорд. По-рано самият премиер засади дървета в южната част на страната.

Етиопия е в средата на кампания за засаждане на 4 милиарда дървета между май и октомври. По информация на земеделското министерство до момента са засадени 2.6 милиарда дървета в почти всички райони на страната.

Според Farm Africa, организация, която е свързана с управлението на горите в Етиопия, по-малко от 4% от земята на страната е залесена, което е рязък спад от около 30% в края на XIX век.

Освен обикновените граждани на Етиопия, различни международни организации и бизнеси се опитват да подобрят рекорда на Индия от 66 милиона дървета през 2017 г.

Не е ясно дали от "Гинес" са наблюдавали кампанията в Етиопия, но от правителството на африканската държава обясниха пред АП, че са разработили специален софтуер, който ще помогне за по-лесно преброяване на засадените дървета.