Ключов съюзник на германския канцлер призова Борис Джонсън да бъде уволнен, за да бъде постигнат напредък на преговорите за Брекзит, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че има липса на ясна британска позиция, пише "Гардиън".

Брекзит – дяволът е в детайлите, тревожи се Юнкер

Брекзит – дяволът е в детайлите, тревожи се Юнкер

Няма достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

Преди гласуване на резолюция за Брекзит в Европейския парламент Манфред Вебер, германският лидер на най-голямата политическа група в законодателния орган, заяви пред депутатите, че премиерът на Великобритания Тереза Мей трябва да уволни Джонсън от поста външен министър, за да стане по-ясна позицията на Лондон на преговорите за Брекзит.

"В момента въпросът е на кого да се обадя в Лондон за Брекзит", попита Вебер. "Кой говори от страна на британското правителство - Тереза Мей, Борис Джонсън или Дейвид Дейвис", продължи евродепутатът.

ЕП призова евролидерите да не започват търговски преговори с Лондон

ЕП призова евролидерите да не започват търговски преговори с Лондон

Това се казва в приета с мнозинство резолюция на Европейския парламент

Според Вебер с атаките си към британския премиер Борис Джонсън показва, че британското правителство е въвлечено в партийни кавги и политически противоречия.

Моля ви, уволнете Джонсън, така ще има ясни отговори на това кой е отговорен за британската позиция, призова евродепутатът.

След като Джонсън, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и търговският секретар Лиъм Фокс изнесоха реч на конференция на консерваторите в Манчестър, Вебер добави: "Първо Флоренция и след това Манчестър. Чухме много речи, но съдържанието е различно. Лондон е много креативен при очертаването на червени линии на масата, за да удовлетвори партийните си симпатизанти, но те се провалят при вземането на решения за гласоподавателите и гражданите".

Напълно съм съгласен с Тереза Мей поне по една точка от това, което каза по време на речта си във Флоренция през миналия месец. Ние можем да се справим по-добре отсега. Тереза Мей, моля ви, не слагайте вашата партия на първо място. Покажете лидерство, изтъкна Манфред Вебер.