Властите в Гана разбиха фалшиво американско посолство в столицата Акра, което е управлявано от престъпна мрежа. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Измисленото посолство в продължение на десетилетие е издавало незаконно придобити истински визи, допълват от департамента.

Преди затварянето му посолството се е намирало в двуетажна розова сграда с железен покрив, американското знаме е било поставено пред сградата. Вътре е бил поставен портретът на американския президент Барак Обама.

Посолството не е управлявано от правителството на САЩ, а от членове на престъпна мрежа от Турция и Гана, както и от адвокат от Гана, който е практикувал имиграционно и наказателно право, поясняват в съобщение от департамента.

Турските граждани, които са говорили на английски и холандски език, са действали като консулски служители. Разследването също е довело до разкриването на фалшиво холандско посолство, допълват от ведомството.

Престъпната организация незаконно се е сдобила с легитимни американски визи и фалшиви документи за самоличност, включително и актове за раждане, като всеки е струвал 6 хиляди долара, се пояснява в съобщението.

По време на акцията са арестувани няколко души, а властите са иззели оригинални и фалшифицирани индийски, южноамерикански и шенгенски визи, както и 150 паспорта от 10 различни държави, лаптоп и смартфони.

В съобщението на Държавния департамент не се отбелязва бандата с колко истински визи се е сдобила или колко хора са влезели нелегално в САЩ и други държави, използвайки тези визи.

Престъпниците са подкупвали правителствени лица, за да се сдобият с някои от документите, разкриват още от Държавния департамент.

Посолството е работило три сутрини на седмица.