Парламентът на Гърция прокара във вторник вечерта спорен законопроект, предложен от консервативния премиер Кириакос Мицотакис. Проектозаконът предвижда създаване на комисия за надзор на министерствата, информира ДПА.

Откакто пое властта през миналия месец, Мицотакис предприе бързи действия за реформиране на държавата. Неговата партия "Нова демокрация" има абсолютно мнозинство в парламента и вече прокара няколко закона през първите четири седмици от проведените предсрочни парламентарни избори.

€1500 глоба, ако пушите в автомобила в Гърция

€1500 глоба, ако пушите в автомобила в Гърция

Обикновените шофьори, които пушат цигари, докато в автомобила се вози дете на възраст под 12 г., ще бъдат глобявани с 1500 евро

Новата комисия, наричана "Генерален щаб", ще следи дали министерствата изпълняват задачите си по план и ще докладва директно на премиера.

Опозицията разкритикува плана като ненужен и обяви, че се прави опит за консолидиране на властта на министър-председателя и ограничаване на автономията на министрите.

Очертавайки визията си за бъдещата гръцка публична администрация, премиерът Мицотакис заяви пред парламента, че гражданите повече няма да бъдат "заложници на бюрокрацията", пише "Катимерини".

Преди гласуването на промените Мицотакис поясни, че само един подпис от съответния директор ще е достатъчен за откриване на нов бизнес или започване на нова работа.

България, Унгария и Гърция малтретирали мигрантите, Фронтекс си затварял очите

България, Унгария и Гърция малтретирали мигрантите, Фронтекс си затварял очите

България отрича медийната информация, че гранични полицаи са малтретирали бежанци

По думите му контактите между гражданите и държавата вече почти се осъществяват по електронен път, дългите опашки в държавните учреждения ще отидат в миналото. Новият законопроект също има за цел да раздели ролите на правителството от държавната администрация.

В четвъртък депутатите се очаква да прокарат втори законопроект, който ще осигури по-лесен достъп на полицията до университетските кампуси. Законопроектът ще ограничи свободата, на която гръцките университети се радват и ще позволи на полицията да влиза в кампусите при издирване на престъпници или да се намесва в случаи на безредици.

Министерство на земеделието отрича Гърция да е забранила внос на свинско месо

Министерство на земеделието отрича Гърция да е забранила внос на свинско месо

Южната ни съседка въвежда строги мерки срещу разпространение на африканска чума

Някои радикални групи се заканиха да проведат протести срещу новото законодателство.

Корените на закона са още от древността, гарантират се свобода на словото и свобода в преподаването. От миналия век законът предимно се използва от хора, които се опитват да избягат от полицията по политически причини.