Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предизвика слухове за предсрочни избори в понеделник, като проведе второто преструктуриране на кабинета за пет месеца, насърчи някои хардлайнери и назначи първия министър - гей, съобщава АФП.

Сред промените Мицотакис назначи нов говорител на правителството и нов министър на вътрешните работи - основният човек, отговорен за планирането на избори, които трябва да се проведат през 2023 г.

"Представеният днес кабинет има изборни перспективи", коментира "Авги", всекидневникът на основната опозиционна лява партия "Сириза".

Новият вътрешен министър е Макис Воридис, бивш министър на земеделието и основател през 90-те години на вече несъществуваща ултранационалистическа партия, свързана с крайно десния "Национален фронт" във Франция.

През 2019 г. Воридис отрече да е имал антисемитски вярвания, след като виден гръцки еврейски служител заяви, че има "тъмно минало".

Друг консервативен хардлайнер е София Вултепси, новият заместник-министър на миграцията, която през 2014 г. нарече търсещите убежище "невъоръжени нашественици" в парламентарна реч.

В кабинета е включен и първият открито заявяващ се за гей министър, 44-годишният заместник-министър на културата Николас Ятроманолакис.

Мицотакис има висок процент на лично одобрение в анкети, а неговата консервативна партия "Нова демокрация" води Сириза с около 15 точки. Той нееднократно е отричал планове за провеждане на предсрочни избори.

Но анализаторите отбелязват, че Мицотакис може да се опита да се възползва от популярността си, тъй като следващите избори ще се проведат съгласно закон за пропорционално представителство, който затруднява победителя да осигури абсолютно мнозинство.

Гърция преодоля първата фаза на пандемията от коронавируса със сравнително малко случаи и смъртни случаи, но инфекциите скочиха през есента. Над 14 000 души са заразени от февруари, а близо 5000 са починали. Мицотакис се сблъска с критики след отпускане на ограниченията за продавачи на дребно и църкви по Коледа.

Коронавирус: Гърция пак затваря

Коронавирус: Гърция пак затваря

Гърция затяга коронавирус ограниченията за седмица от неделя