Германската полиция е арестувала 19-годишен сириец, заподозрян за подготовка на ислямистка терористична атака в страната, използвайки мощни взриви вещества, съобщава "Франс прес".

Мъжът, идентифициран само като Ямен А., е бил арестуван призори от спецчасти в североизточния германски град Шверин, уточниха от германската прокуратура. Обискирани са били няколко апартамента в провинцията, която се намира северно от столицата Берлин.

Арестуваният мъж е запозрян, че е "планирал и вече е подготвил ислямистки мотивирано нападение в Германия, използвайки много мощни експлозиви", се посочва в изявлението на прокуратурата.

"Все още не е установено дали заподозреният вече е имал цел в главата си или не", посочват още от прокуратурата, добавяйки, че нямали информация дали заподозреният е членувал в терористична организация.

Сириецът е взел решение "не по-късно от юли 2017 г. да взриви бомба в Германия с цел да убие и рани колкото се може повече хора".

През следващите седмици той е започнал да се сдобива с химическите продукти и материали, необходими за направата на бомба. Германската полиция е на "бойна нога" относно заплахата от ислямистки атаки, особено след кървавата баня, предизвикана от ТИР на коледния базар в Берлин, за която отговорност поеха терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и при която бяха убити 12 души.

Доклад, публикуван през септември, установи, че властите в Берлин са пропуснали няколко възможности да арестуват и депортират шофьора - тунизиец, търсещ убежище в Германия.

Властите признаха серия от провали по отношение на сигурността, които са позволили на тунизиеца да се регистрира под множество самоличности и да избягва властите, докато е бил в контакт с ислямски екстремисти.