Институт "Роберт Кох", водещата здравна организация в Германия, има доказателства, че Covid-19 може да увреди сърцето, бъбреците и да причини кръвен съсирек (тромб), пише "Гардиън".

Коронавирусът може да причини трайни увреждания на цялото тяло

Коронавирусът може да причини трайни увреждания на цялото тяло

Нещата са по-зле, отколкото си ги представяхме...

Заместник-председателят на института професор Ларс Шаде заяви, че трябва методично да проверят всички налични доказателства, включително и чрез аутопсии.

Той отбеляза, че решението да се разхлабят някои ограничения в Германия e "разумно" от социална гледна точка. Но от чисто епидемиологична гледна точка ограниченията трябва да останат в сила.

Основната цел е броят на случаите да остане в "безопасна зона", отбеляза експертът. В момента нивото на заразяване от един човек е 0,9, което е увеличение от петък, когато беше 0,7. Броят на новите случаи се удвоява на всеки 20 дни, а на починалите на всеки 12 дни.

Коронавирус: Германия поема разходите по лечението на болни от ЕС

Коронавирус: Германия поема разходите по лечението на болни от ЕС

Очаква се тези разходи да достигнат близо 20 млн. евро

Според данните от тази сутрин в Германия има повече от 147 000 заразени с коронавирус, а 4912 са починали. Смъртността в страната е 3,2 на сто. Шаде отбеляза, че смъртността се увеличава, както и заразените и починалите в старческите домове и болниците.

По думите му в момента Германия има капацитет да извършва по 730 000 теста на седмица, но идеално би било да достигне до около 1 милион души. Но той подчерта, че има практически проблеми с увеличаването на тестовете заради липсата на реагенти в световен мащаб.

Германия регистрира сериозен спад на новозаразените и починалите от COVID-19

Германия регистрира сериозен спад на новозаразените и починалите от COVID-19

Вече над 4 500 починали от началото на епидемията в страната

Въпреки информация от тази сутрин, че децата не разпространяват заразата толкова много, както се смяташе по-рано, Шаде отбеляза, че заразените деца имат толкова голямо количество от вируса в гърлото си, колкото и при възрастните хора, макар че те често не проявяват симптоми. Той добави, че институт вярва, че децата нямат толкова голяма роля за разпространението на вируса.

Експертът каза още, че съветът за спиране разпространението на вируса остава същият, докато не бъде създадена ваксина: спазване на дистанция от 1,5 метра, при кихане или кашляне покривайте устата и носа със свивката на лакътя и редовно миене на ръцете. Той съветва и да се носят маски.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 157 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,48 млн. случая и над 170 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 652 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".