За свят, който се бори с новия коронавирус (COVID-19), става все по-очевидно, че дори когато пандемията приключи, тя няма да е свършила наистина.

Лекарите вече започват да се притесняват, че за пациентите, преживели COVID-19, може да е вярно същото.

За най-болните пациенти инфекцията с новия коронавирус се оказва нападение срещу цялото тяло, което причинява увреждания далеч отвъд белите дробове. И дори след като пациентите, които са се разболели тежко, са се възстановили и са изчистили вируса, лекарите са започнали да виждат доказателства за продължителните ефекти на инфекцията.

Антивирусният препарат remdesivir спира прогресията на COVID-19 при маймуни

Антивирусният препарат remdesivir спира прогресията на COVID-19 при маймуни

Лекарството по принцип е предназначено за ебола

В изследване, публикувано тази седмица и цитирано от "Лос Анджелис таймс", учени в Китай са проучили резултатите от кръвните изследвания на 34 пациенти с COVID-19 по време на хоспитализацията им. При онези, които са преживели както леко, така и тежко заболяването, изследователите откриват, че много от биологичните показания "не са успели да се върнат към нормалното".

Главното сред притеснителните резултати от проучването са били данните, които са показали, че тези видимо възстановени пациенти продължават да имат нарушена функция на черния дроб. Такъв е бил случаят дори след като два теста за живия вирус сe оказват отрицателни и пациентите е можело да бъдат изписани.

Същевременно, докато кардиолозите се борят с непосредствените ефекти на COVID-19 върху сърцето, те питат каква част от увреждането може да бъде дълготрайно. В първоначално изследване на пациенти с COVID-19 в Китай сърдечна недостатъчност е наблюдавана при почти 12% от оцелелите, включително при някои, които не са показали признаци на дихателни проблеми.

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

Няма доказателства ваксината Bacille Calmette-Guerin да предпазва хората от коронавирус

Когато белите дробове вършат лоша работа по доставянето на кислород за тялото, сърцето може да изпадне под силен стрес и може да отслабне. Това е достатъчно за заболяване, което обикновено причинява проблеми с дишането. Но когато дори и онези без дихателни проблеми имат увреждания на сърцето, лекарите трябва да се чудят дали не са подценили способността на COVID-19 да нанесе трайно увреждане.

"COVID-19 не е само респираторно разстройство", казва д-р Харлан Крумхолц, кардиолог от Йейлския университет, като допълва: "Може да засегне сърцето, черния дроб, бъбреците, мозъка, ендокринната система и кръвоносната система."

Няма дългосрочно оцелели от това съвсем ново заболяване. Дори първите му жертви в Китай са на малко повече от три месеца от края на изпитанието, през което са преминали. А лекарите са твърде заети с лечението на тежко болните, за да следят отблизо напредъка на хората по целия свят, за които се знае, че са се възстановили от COVID-19.

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Тази ваксина се използва за имунитет срещу туберкулоза

Лекарите все пак са притеснени, че при възстановяването си някои органи, чиято функция е била извадена от строя, няма да се възстановят бързо или напълно. Това може да остави пациентите по-уязвими в продължение на месеци или години напред.

"Мисля, че ще има дългосрочни последствия", подчертава кардиологът от Йейл д-р Джоузеф Бренан и предупреди: "Не знам това наистина. Ала тази болест е толкова съкрушителна", че някои от възстановените вероятно са изправени пред продължаващи проблеми със здравето.

Друг въпрос, отговорът на който може да отнеме години, е дали вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може да e наличен в спящо състояние в тялото в продължение на години и да се задейства по-късно под различна форма.