Антивирусното лекарство remdesivir е показало значителни резултати при маймуни, които са били заразени с новия коронавирус (COVID-19). Това показва проучване на Националните институти по здравеопазване (NIH), агенция към Министерството на здравеопазването на САЩ.

В проучването, ръководено от Националния институт по алергия и инфекциозни болести към NIH, са били използвани две групи от шест макаци резус, ​​които умишлено са били заразени с респираторната болест. Едната група е лекувана с remdesivir, докато втората не е била лекувана.

В САЩ започнаха изпитания на медикамент срещу COVID-19 върху пациенти

В САЩ започнаха изпитания на медикамент срещу COVID-19 върху пациенти

Прилага се антивирусният препарат Remdesivir...

Първата група макаци резус е получила първата доза от лекарството венозно 12 часа след първоначалната инфекция, а след това всеки ден в продължение на още шест дни. Дванадесет часа след първоначалното лечение, симптомите на COVID-19 при маймуните са се подобрили значително и състоянието им е продължило да се подобрява през останалата част от процеса.

В края на теста само едно от шестте животни, лекувани с remdesivir, e показало леко затруднено дишане, докато всичките шест животни от нелекуваната група са имали затруднено дишане.

Количеството вирус, открит в белите дробове, е значително по-ниско в лекуваната група в сравнение с нелекуваната група, се уточнява в проучването, като коронавирусът причинява по-малко увреждане на белите дробове при лекуваните маймуни в сравнение с нелекуваните маймуни.

Пуснаха ваксина срещу коронавируса

Пуснаха ваксина срещу коронавируса

Ваксината е като софтуерната програма за организма за защита от коронавируса

"Ранното лечение с експерименталното антивирусно лекарство remdesivir значително ограничи клиничната болест и увреждането на белите дробове на макаци резус, ​​заразени със SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19", пише в изявление на NIH.

Remdesivir, първоначално произведено от американската биотехнологична компания Gilead Sciences Inc. за лечение на ебола, е едно от няколкото лекарства, които се изпитват, за да се види способността му да лекува новия коронавирус, а клинични изпитания с хора вече са в ход.

Тестването на remdesivir върху хора e започнало с клинично изпитание в Медицинския център на Университета в Небраска през февруари и болницата към Чикагския университет, откъдето в четвъртък съобщиха, че наблюдават бързо възстановяване при треска и респираторни симптоми при 113 пациенти с коронавирус, които са били лекувани с remdesivir. Почти всички пациенти са били изписани от болницата за по-малко от една седмица, се казва в съобщението от Чикаго.

Акциите на Gilead Sciences Inc. поскъпнаха с 10% в началото на търговията в петък след съобщения за успеха на изпитанията на лекарството.

Американският министър на жилищното строителство и градското развитие Бен Карсън, известен хирург, който е член на оперативния щаб към Белия дом за борба с коронавируса, заяви в петък, че remdesivir изглежда обещаващо лечение за COVID-19.

"Това е много обещаващо и е използвано на различни места, а не само в едно клинично проучване", подчерта Карсън.