След спекулации, че ваксината БЦЖ (бацил на Калмeт-Герин или Bacille Calmette-Guerin), използвана срещу някои форми на туберкулоза, може да предпази от Covid-19, Световната здравна организация (СЗО) излезе със съобщение, в което отново потвърждава, че към момента няма доказателства ваксината да работи срещу коронавируса.

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Тази ваксина се използва за имунитет срещу туберкулоза

Още повече СЗО предупреждава, че пренасочване на ваксината срещу коронавируса може да доведе до недостиг за ваксиниране на бебетата, което им вероятност да доведе до увеличаване на заболяванията и починалите от туберкулоза.

"Няма доказателства ваксината Bacille Calmette-Guerin да предпазва хората от коронавирус", пише организацията и отбелязва, че в момента се провеждат две клинични изпитания, които ще дадат отговор на този въпрос. След това СЗО ще разгледа заключенията от проучванията.

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

За имунитет трябват от 3 до 6 месеца, а организмът е много по-уязвим

С оглед отсъствието на доказателства СЗО не препоръчва ваксинация с БЦЖ за превенция на COVID-19, пише организацията, но продължава да препоръчва ваксиниране на бебетата в държавите с висок процент на случаите на туберкулоза.

През последните седмици се появи информация за по-малко случаи на заразени и починали от коронавирус в държави, където хората са ваксинирани с БЦЖ.

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Клинични изпитания на ваксината БЦЖ

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,69 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 106 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,85 млн. случая и над 114 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".