Европейски отговор, който включва газопровода "Северен поток 2", е необходим срещу Русия след отравянето на кремълския критик Алексей Навални със съветски нервен агент "Новичок", заявиха политици и дипломати в Германия, съобщава "Ройтерс".

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия ще се консултира със своите съюзници от НАТО за това как да реагира, издигайки перспективата за нови западни санкции срещу Русия.

"Трябва да има европейски отговор", коментира в четвъртък , ръководител на парламентарната комисия по външни работи на Германия, попитан дали работата по газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия трябва да спре.

"Трябва да водим твърда политика, трябва да отговорим с единствения език, който Путин разбира - това са продажбите на газ", каза Рьотген, член на управляващите консерватори на Меркел.

Рьотген посочи, че "дълго време смята стратегическото партньорство с Русия за мечта". "Сега тези мечти трябва окончателно да бъдат изоставени", каза той. Председателят на комитета на Бундестага също изрази мнение, че "специалните отношения между Елисейския дворец и Кремъл, между Макрон и Путин не могат да продължат". "Но най-накрая се нуждаем от ясна европейска политика спрямо Русия".

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Преди Русия да пусне Навални в Берлин, не са открити токсични вещества

Навални лежи в реанимация в болница в Берлин, след като полетът му бе организиран от активисти. Германска военна лаборатория представи "недвусмислени доказателства", че той е отровен с Новичок, заяви правителството.

Москва отрече да е отравяла Навални, а руското външно министерство заяви, че твърдението на Германия не е подкрепено с доказателства.

Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция за сигурност и бивш посланик във Вашингтон, подкрепи съвместния отговор на ЕС и НАТО и заяви, че по-меките действия, като експулсирането на дипломати, може да не са достатъчни.

"Ако искаме да изпратим ясно послание до Москва с нашите партньори, тогава икономическите отношения трябва да бъдат на дневен ред и това означава, че проектът "Северен поток"2 не трябва да бъде пропуснат", обясни Ишингер и добави, че пълният бойкот не би бил добър ход.

"Не можем да издигнем стена между Запада и Русия, това би било твърде сериозна крачка, но има средно положение, нещо между дипломатическите жестове и пълния бойкот", каза Ишингер.

24 държави от ЕС се обявиха срещу санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

24 държави от ЕС се обявиха срещу санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Европейската делегация е изразила протест пред Държавния департамент на САЩ