Представители на 24 страни членки на ЕС протестират срещу плановете на САЩ за налагане на санкции по отношение строителството на газопровода "Северен поток 2". Това пише германското издание "Велт", цитирано от РИА Новости.

Според публикацията европейската делегация е изразила протест пред Държавния департамент на САЩ по време на видеоконференция, проведена на 12 август. Не се уточнява на какво ниво е била срещата.

АСБ: Кремъл губи битката за „Турски поток“ у нас, затова стои зад пуча на Радев

АСБ: Кремъл губи битката за „Турски поток“ у нас, затова стои зад пуча на Радев

Еднолична власт чрез служебен кабинет е заплаха...

Вестникът цитира източници от европейските дипломатически кръгове, които потвърждават, че е отправен демарш във връзка с американската политика на санкции на видеоконференция с участието на делегации от ЕС и Държавния департамент. В демарша са участвали 24 страни членки на ЕС.

Известно е, че съдържанието на протестната нота повтаря изявлението на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел от 17 юли. Според Борел обезпокоителни са действията на САЩ и плановете за налагане на санкции на европейски компании, които участват в изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток". 

Наскоро външният министър на Русия Сергей Лавров изрази увереност, че проектът "Северен поток 2" ще бъде реализиран скоро.

Германия недоволства от действията на САЩ срещу "Северен поток 2"

Германия недоволства от действията на САЩ срещу "Северен поток 2"

Споменах го по време на телефонен разговор с Майк Помпео

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. В проекта взимат участие освен "Газпром" също и редица други европейски компании.