500 години след революционната поява на ръчната печатна преса, разпространила новината за радикалния призив на Мартин Лутер за реформиране на църквата в Европа, технологията отново оспорва религиозната традиция в малкия германски град Витенберг, пише "Гардиън".

По време на изложба, част от отбелязването на годишнина от началото на Реформацията, беше представен робот свещеник, който дава благословия на пет езика и излъчва светлина от ръцете си.

Половин хилядолетие по-късно роботът, наречен BlessU-2, предизвиква дебат относно бъдещето на църквата и потенциала на изкуствения интелект.

Искаме хората да си помислят дали е възможно да бъдат благословени от машина, или дали е необходимо човешко същество, каза Щефан Кребс от протестантската църква в Хесе-Насау, който стои зад инициативата.

На гърдите на робота има дисплей, а също така има две ръце и глава. През последните 10 дни роботът предлага благословия на немски, английски, френски, испански и полски език. Вярващите могат да изберат женски или мъжки глас.

Роботът вдига ръце, свети и рецитира пасажи от Библията: "Бог те благослови и закриля". Ако искате, може да получите благословията и на хартиен носител.

Идеята е да се провокира дебат. Хората от улицата са любопитни и заинтересовани, приемат го и са доста положителни. Но в църквата някои хора смятат, че искаме да заменим свещениците с машини. Тези, които са ориентирани повече към църквата, са по-критични, поясни Кребс.

Кребс и колегите му събират отговори за допълнителен анализ, но той не очаква роботите да бъдат решение на проблема с недостига на свещеници в Европа.

Робот "никога не може да замени пастирската грижа. Не искаме да роботизираме работата на църквата", уверява той.

BlessU-2 не е първият робот, навлязъл в света на вярата. Миналата година будистки храм в Пекин разработи робот монах, който може да изпълнява мантри и да обяснява основни принципи на учението.