Говорител на прокуратурата в Германия съобщи, че властите разследват втори заподозрян от Тунис за възможно участие в нападението на коледен базар в Берлин през декември, съобщава "Скай нюз".

Представителят поясни, че познат на Анис Амри е задържан по отделен случай. 26-годишният тунизиец познавал Амри от края на 2015 година и двамата заедно са вечеряли преди атаката на 19 декември. Това накарало прокуратурата да вярва, че мъжът може би е знаел за атаката. Но говорителят поясни, че към момента нямат достатъчно доказателства.

Говорителят добави, че жилището на мъжа е било претърсено във вторник и той е разследван по подозрение участие в планове за атака. Тя каза още, че той е задържан по отделен случай, воден от местни прокурори, но не разкри подробности.

В същото време от прокуратурата обявиха, цитирани от ДПА, че не са издали заповеди за арест след полицейска акция в Берлин във връзка с двама заподозрени, свързани с Анис Амри.

В германската столица полицията нахлу в бежански център и апартамент във вторник като част от продължаващото разследване. Полицията претърси центъра, където 26-годишен тунизиец се смята, че е бил в контакт с Амри. Също така властите претърсиха апартамент, където живее бивш съквартирант на Амри.

Според прокуратурата двамата мъже може би са поддържали контакт с Амри.

Припомняме, Амри беше убит в Италия от полицията. Той е основният заподозрян за атаката с камион в Берлин, при която бяха убити 12 души.

По-рано италианската полиция разкри, че Амри е използвал един и същи пистолет при убийството на шофьора на камиона, врязал се в базара, и при престрелката с карабинери в Милано.

Анис Амри използвал едно и също оръжие в Берлин и Милано

Анис Амри използвал едно и също оръжие в Берлин и Милано

Амри беше застрелян при престрелка с карабинерите