Конституционният съд на Германия разглежда дали да забрани крайнодясната Националдемократическа партия (NPD), съобщава БиБиСи.

Горната камара на германския парламент (Бундесрат) повдигна случая пред съда в западния град Карлсруе. В молбата се твърди, че партията е расистка и антисемитска, както и представлява заплаха за германския демократичен ред.

Последният опит да се забрани NPD беше през 2003 година, когато съдиите отхвърлиха доказателства, представени от агенти на разузнаването, които са успели да се внедрят в редиците на партията.

Националдемократическата партия не е представена на национално ниво, но има членове в местното събрание в провинция Мекленбург-Предна Померания. Също така има едно място в Европейския парламент, което е окупирано от бившия шеф на партията Удо Войт.

Често членове на партията се присъединяват към организираните от крайнодясната организация ПЕГИДА антиислямски маршове в страната и предимно в Дрезден.

В Германия само няколко органа могат да започнат процедура по забрана на политическа партия. Само Бундесратът, Бундестагът (долната камара) и правителството могат да стартират подобна процедура, а само Конституционният съд може да наложи забрана, ако 2/3 от съдиите подкрепят искането.

Националдемократическата партия има около 5 200 членове.

В Германия има само два случая, при които е наложена забрана на партия от края на Втората световна война. Бивша Западна Германия забрани Социалистическата имперска партия през 1952 година и Комунистическата партия на Германия през 1957 година.

При решение на съда да забрани NPD, партията се разпуска напълно и активите й се изземат от държавата, отбелязва „Дойче веле”.