По-малкият брой на новите случаи на заразени с коронавирус в Германия през последните дни най-вероятно е заради по-малкото тестване по Великден. Заразата все още не е овладяна. Това съобщи председателят на Институт "Роберт Кох" Лотар Вилер, цитиран от "Ройтерс" и "Гардиън".

В Германия препоръчват разхлабване на ограниченията

В Германия препоръчват разхлабване на ограниченията

Академията препоръчва отваряне на училищата възможно най-скоро

Случаите на заразени с вируса се увеличиха с 2082 до 125 098, показват последните данни на института. Четвърти пореден ден е регистриран спад на новозаразените.

Починалите са се увеличили със 170 до 2969. Смъртността е далеч по-ниска спрямо други засегнати държави, но германските власти все още не са решили дали да отменят ограниченията.

В Германия смъртността е 2,4% и ще се увеличи, ако вирусът засегне повече възрастни хора, предупреди Вилер. По думите му средната възраст на заразените е 49 г. Основните симптоми, отбеляза Вилер, са кашлица, температура, запушен нос, загуба на обоняние и вкус. При 2% от случаите се стига до пневмония, а при 16% се стига до болница.

"Все още не можем да говорим за ограничаване - все още имаме висок брой всеки ден. Виждаме забавяне", каза Вилер на пресконференция.

Германия с трети ден по-малко заразени

Германия с трети ден по-малко заразени

2 537 са потвърдениет и 126 са починалите

Призовавайки германците да изчакат и да останат дисциплинирани с мерките за социална дистанция, той е изчислил, че в страната средно един заразен с коронавирус го предава на 1,2 други.

Според него в интерес е за всички предаването на вируса да падне до 1.

Това е важен фактор, добави той.

За първи път оздравелите от Covid-19 в Германия са повече от заразените

За първи път оздравелите от Covid-19 в Германия са повече от заразените

Бавария остава основното огнище на вируса в страната

Вчера учени изпратиха препоръки на канцлера на Германия Ангела Меркел и на управителите на провинциите. Те призовават за постепенно връщане към нормален живот, ако някои условия са изпълнени.

Меркел ще обсъди препоръките с министрите си днес. В сряда пък ще проведе видеоконференция с премиерите на провинциите.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,92 млн. случая и над 119 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 458 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".