Германската Академия на науките "Леополдина" препоръчва постепенно разхлабване на ограниченията, ако нивото на новозаразени се стабилизира и се поддържат мерките за хигиена, информира АФП.

Съветите на академията ще са в основата на решението в сряда, когато германският канцлер Ангела Меркел и ръководителите на 16-те провинции ще решат дали наложените в средата на март ограничения да бъдат продължени. Рестрикциите изтичат в неделя.

Германия с трети ден по-малко заразени

Германия с трети ден по-малко заразени

2 537 са потвърдениет и 126 са починалите

Последните данни на Институт "Роберт Кох" показват, че се забавя темпото на разпространение на коронавируса. В понеделник са потвърдени 2537 нови случая, с които се увеличават до 123 016. Около 3000 души са починали общо.

Академията препоръчва отваряне на училищата възможно най-скоро, като се започне от началните и основните училища, въпреки че повечето детски градини трябва да останат затворени. Също препоръчва отваряне на магазините и ресторантите, ако има стриктно спазване на мерките за социална дистанция, както и отваряне на правителствените учреждения.

За първи път оздравелите от Covid-19 в Германия са повече от заразените

За първи път оздравелите от Covid-19 в Германия са повече от заразените

Бавария остава основното огнище на вируса в страната

Председателят на академията Гералд Хауг заяви, че тези мерки могат да се прилагат само ако хората са задължени да носят маски, за да се предотврати разпространение на заразата.

Пред "Шпигел" той подчерта, че в бъдеще всеки гражданин трябва да има нещо, с което да покрива устата и носа си, ако мерките за социална дистанция не се спазват.

Германия бележи спад на заразените с COVID-19

Германия бележи спад на заразените с COVID-19

Заразените са нараснали с 2 821, като преизминалия ден са били 4 133

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,87 млн. случая и над 115 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".