Министерството на вътрешните работи на Германия моли за повече пари, след като "забрави" празненствата по повод 30 г. от обединението на страната, съобщава The Local.

Служители на вътрешния министър Хорст Зеехофер писаха до финансовия министър Олаф Шолц и оглавяваното от него ведомство, за да ги уведомят за "непланирани разходи", пише "Зюддойче цайтунг".

От вътрешното министерство отбелязват, че са необходими 30 милиона евро през тази година и 31 милиона евро през следващата година, за да планират и организират специалните събития.

"Нуждата е непредвидена", пишат от ведомството, въпреки че е добре известен фактът, че Германия се обединява през 1990 г. след падането на Берлинската стена.

Финансовото министерство може да отпусне допълнителни пари за настоящата фискална година само ако нещо непредвидено се случи като природни бедствия или кризи. Годишнината от германското обединение не попада под тази категория. Но финансовото министерство е решило да удовлетвори искането и да отдели допълнителни пари, защото обединението е важно събитие за страната.

Министерството на вътрешните работи отбелязва, че служителите са осъзнали след прокарването на бюджета за 2019 г., че 30-годишнината от германското обединение трябва да се отпразнува по "много специален начин".

Служителите се опитват да оправдаят молбата за огромната сума с тезата си, че са необходими допълнителни средства, за да се организират празненства, които ще бъдат различни от преди.

Конкретните планове за събитията ще бъдат представени до средата на август.