Германският външен министър Зигмар Габриел ще предупреди страната си да бъде по-самоуверена в разрешаването на външнополитически проблеми и по-малко зависима от САЩ.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на извадка от реч, която ще произнесе топ дипломатът на Германия. Световната осведомителна агенция се позовава на вестник "Зюддойче цайтунг".

Традиционно тесните отношения между Берлин и Вашингтон се обтегнаха, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп влезе в Белия дом през януари.

Габриел ще каже пред политици и правителствени представители на събитие, организирано от фондация "Кьорбер", че традиционната представа за САЩ, че има закриляща роля е започнала да "рухва", допълва вестникът.

Топ дипломатът ще подчертае, че САЩ при Доналд Тръмп вече не изпълняват ролята си на глобална политическа сила като в миналото.

САЩ могат да започнат да гледат на Германия по различен начин от преди - като на конкурент, ще поясни той.

Габриел ще каже, че Германия ще продължи да инвестира в партньорството си със САЩ, но Германия трябва да бъде по-самоуверена щом стане въпрос за интересите си.

Тръмп е по-голям проблем за германците от КНДР или Русия

Тръмп е по-голям проблем за германците от КНДР или Русия

17% пък от германците посочват Турция, 10% - КНДР и 8% - Русия

Според него Берлин трябва да прокарва собствените си интереси. Той ще даде пример със санкциите срещу Русия, които Конгресът на САЩ прие през лятото и които могат да засегнат енергийните доставки за Германия, защото са насочени срещу руските газопроводи.

Външният министър предупреждава и срещу прекратяване на ядрената сделка с Иран. Той смята, че това ще увеличи риска от война и ще засегне националната сигурност на Германия.

Той ще изтъкне, че Германия не може повече да си позволи да чака решения от Вашингтон или просто да реагира на тях, допълвайки, че Германия трябва да анализира къде има "разногласия" със САЩ.

Относно предложенията на френския лидер Еманюел Макрон за създаването на парламент, бюджет и финансов министър на еврозоната, Габриел ще каже: "По финансовите въпроси бих искал французите да бъдат малко повече германци".

Но Германия трябва да стане "по-френска" по въпросите на сигурността, и Европа може да постигне напредък само ако Германия и Франция са единни, според Габриел.