Затворниците в Холандия ще получат календари в килиите си с неразрешени убийства или изчезвания на хора като част от опитите на холандската полиция да се справи с неразрешени случаи, пише "Гардиън".

Календарите с извършени убийства ще бъдат раздадени на всички 30 000 затворници в страната след тест в пет затвора в северната част на държавата, които доведоха до 160 подадени сигнала на полицията.

На всяка седмица от годината в календара 2018-2019 г. ще има снимка на изчезнал човек и подробности по случая. Надеждата е затворниците да разкрият някаква информация по случая, ако знаят.

След направения опит полицията е получила сведения по няколко случая, включително и за Ники Верстапен, 11-годишно момче, което е убито по време на летен лагер в южната част на страната през август 1998 г. Никой не е осъден, но сега полицията поднови случая.

Календарът е на холандски, арабски, испански, английски и руски език. Всеки, който предостави ценна информация, което може да доведе до успешно приключване на случай, може да получи 800 000 евро награда.

"Експериментът на полицията и на съда показва, че затворниците имат относително високо ниво на информация относно извършени престъпления", каза говорител на полицията.

Има около 1 500 неразрешени престъпления в Холандия, свързани с убийство.

Идеята с календарите е взета от САЩ, където всяка година няколко щата раздават карти с информация относно извършени престъпления.