Руският президент Владимир Путин "живее в страх за живота си", докато армията му отстъпва, каза високопоставен украински военен помощник, пише "Индипендънт".

По-рано този месец Русия обяви, че се оттегля от района на Херсон, отбелязвайки едно от най-неудобните поражения за Путин и потенциална повратна точка във войната, която достигна деветия си месец.

Загубата на Херсон, единствената регионална столица, превзета от Русия по време на конфликта, нанесе тежък удар на плановете за създаване на сухопътен коридор до Крим и осигуряване на водоснабдяване на контролирания от Русия полуостров.

"Путин много се страхува, защото в Русия няма прошка за царете, които губят войни", каза пред The ​​Times Олексий Арестович, съветник на началника на кабинета на украинския президент.

"Сега той се бори за живота си. Ако той загуби войната, поне в съзнанието на руснаците, това означава край. Краят му като политическа фигура. И вероятно във физически смисъл".

Победата на Украйна над Херсон дойде след поредица от унизителни отстъпления на силите на Кремъл в регионите Харков и Донбас. "Това принуди дори хора, които са много лоялни към Путин, да се съмняват, че могат да спечелят тази война", каза Арестович.

Освобождаването на Херсон е предизвикало подновени руски удари по инфраструктурата на страната и планове за нова офанзива от Беларус, руски съюзник на север от Украйна. Войските на Путин настъпиха към Киев от Беларус по време на ранните етапи на войната, но бяха принудени да отстъпят след твърда съпротива.

Украинските власти започнаха да евакуират цивилни от наскоро освободените части на областите Херсон и Николаев, опасявайки се, че липсата на топлина, електричество и вода поради руския обстрел ще направи условията на живот твърде трудни тази зима.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че милиони хора в Украйна ще бъдат изправени пред "животозастрашаващи" условия през следващите месеци, като жителите на южните региони са призовани да се преместят в по-безопасни райони в централните и западните части на страната.

Арестович повтори целта на Украйна да си върне цялата земя, завзета от Русия, включително Крим, черноморския полуостров, който беше анексиран от Кремъл през 2014 г.

Междувременно Путин тази седмица изтъкна арктическата сила на Русия на церемония по издигане на знамето и пускане на вода на два ледоразбивача с ядрен двигател, които ще осигурят целогодишна навигация в Западна Арктика.

Путин похвали руската мощ  в Арктика

Путин похвали руската мощ в Арктика

Москва пусна на вода два ядрени ледоразбивача

Председателствайки чрез видеовръзка от Кремъл церемонията по пускането на вода в бившата имперска столица Санкт Петербург в Северна Русия, Путин каза, че подобни ледоразбивачи са от стратегическо значение за страната.

"И двата ледоразбивача бяха заложени като част от голям сериен проект и са част от нашата широкомащабна систематична работа за преоборудване и попълване на вътрешния флот от ледоразбивачи, за укрепване на статута на Русия като велика арктическа сила", каза Путин.

Арктика придобива по-голямо стратегическо значение поради климатичната криза, тъй като свиващата се ледена шапка отваря нови морски пътища. Огромни петролни и газови ресурси се намират в арктическите региони на Русия, включително завод за втечнен природен газ на полуостров Ямал.

Путин се усмихна, когато атомният ледоразбивач "Якутия" беше пуснат във водата в доковете и стана, докато руският национален химн украси издигането на руския флаг на ледоразбивача "Урал", който ще започне работа през декември.

Руският президент обяви също, че планира да се срещне с майките на резервисти, призовани да се бият в Украйна.

Войната е убила и ранила десетки хиляди войници от двете страни, според Съединените щати, а руската инвазия е предизвикала най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Срещата с майките на войниците, за която първи съобщи вестник "Ведомости", бе потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Русия празнува Деня на майката на 27 ноември.

"Наистина е планирана такава среща, можем да потвърдим", каза Песков пред репортери, запитан дали Путин ще проведе среща със семействата на мобилизираните. "Такава среща се подготвя".

"Президентът често провежда такива срещи, не всички са публични. Във всеки случай президентът получава информация от първа ръка за реалното състояние на нещата", коментира Песков.

Путин не може да избяга от историята

Путин не може да избяга от историята

Русия знае предупреждението на великия руски поет Пушкин: Бог да ни пази да не видим руски бунт, безсмислен и безмилостен