Испанската полиция съобщи, че е разбила най-голямата незаконна ферма за сухоземни и морски костенурки в Европа. Иззети са повече от 1000 костенурки, включително застрашени от изчезване видове.

Властите са арестували двама германци на остров Майорка, както и испански собственик на магазин за екзотични домашни любимци в Барселона, който продава отглежданите във фермата влечуги, се казва в съобщението на полицията, цитирано от АФП.

Други двама германци и испанец са разследвани.

"Полицията претърси фермата и установи, че е много по-голяма от очакваното и че целта е била отглеждане на различни видове морски и сухоземни костенурки на индустриално ниво", допълват от полицията.

Според властите това е "най-голямата незаконна ферма за костенурки в Европа".

Полицията е иззела повече от 1 100 костенурки от 62 различни вида, включително 14 от най-застрашените видове като лъчиста костенурка от Мадагаскар, виетнамска блатна костенурка и китайска червеногуша костенурка, както и 750 яйца.

Почти всички видове са застрашени от изчезване. Техните яйца се смятат за деликатес, като често биват убивани заради тяхното месо, кожа или коруба.

Тримата заподозрени са обвинени в трафик на застрашени видове и пране на пари.