Турските власти задържаха трима души от ливански произход във връзка с извършената миналата година смъртоносна атака на коледен базар в Берлин, съобщават местни медии, цитирани от "Франс прес".

Заподозрените планирали да пътуват до Европа.

Припомняме, тунизиецът Анис Амри отвлече камион на 19 декември, уби полския шофьор и прегази хора на базар в германската столица. При атаката загинаха 11 души, а 56 пострадаха. ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападението.

В Германия разследват тунизиец за атаката на коледния базар в Берлин
Обновена

В Германия разследват тунизиец за атаката на коледния базар в Берлин

Не са издали заповеди за арест след полицейска акция

Турски медии отбелязаха, че тримата заподозрени, германски граждани с ливански произход, са задържани при антитерористична операция на летище "Ататюрк" в Истанбул.

В Турция задържали повече от 2 000 души за седмица

В Турция задържали повече от 2 000 души за седмица

Общо 999 от тези са заподозрени за връзки с Кюрдската работническа партия

Не се споменава каква конкретно е връзката с атаката в Берлин, но от разузнаването са разкрили, че тримата задържани са планирали да пътуват до европейска страна. Единият от арестуваните на летището е възнамерявал да извърши терористична атака в Европа, след като влязъл в Турция нелегално.

В същото време Анадолската агенция информира, че германски гражданин от йордански произход, свързван с Амри, е задържан в Измир на 11 март.