Планът на правителството на Италия да проведе преброяване на циганите в страната има за цел да "помогне", а не да вреди на циганската общност. Това увери заместник-министърът на външните работи на Италия Гулиелмо Пичи, цитиран от "Политико".

Салвини твърдо зад предложението за преброяване на циганите в Италия

Салвини твърдо зад предложението за преброяване на циганите в Италия

Вчера бежанците, днес ромите, утре стрелба срещу всички

Пред радио Би Би Си политикът от крайнодясната партия "Лига" отхвърли обвиненията, че планът е дискриминационен, подчертавайки, че Рим иска да разтури "всички незаконни катуни, където живеят предимно цигани" и да ги интегрира в обществото.

Пичи добави, че голяма част от циганите се препитават с "кражби или дребни престъпления" в Италия. По думите му властите не знаят гражданския им статут и дали децата ходят на училище.

"Планът ни е да разтурим катуните и да ги интегрираме. Наше задължение е да проверим кои са те и къде живеят, за да им предоставим социални услуги", поясни дипломатът.

Вътрешният министър на Италия се прицели в циганите – иска преброяване

Вътрешният министър на Италия се прицели в циганите – иска преброяване

Поисках от министерството да подготви досие за циганския въпрос в Италия

"За да има върховенство на закона в страната ни, не можем да позволим на никого да не изпраща децата си на училище", каза Пичи и допълни, че планът "има за цел подпомагане на циганите, отколкото да им навреди", и двустранни споразумения с други държави ще позволят на Италия да връща тези, които извършват престъпления.