Румъния ще е най-засегнатата държава от Централна и Източна Европа с орязването на еврофондовете в Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г., показва оценка на австрийската група Erste, цитирана от Romania-insider.

Анализът показва, че загубите на Румъния ще представляват около 1,2% от БВП, тъй като Европейската комисия планира да намали финансирането за земеделие, регионално развитие и кохезия.

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предложи бюджетът на ЕС да обвързва финансирането с върховенството на закона

ЕК предлага дългосрочен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро

Новият бюджет на ЕС може да включва 5% намаляване на средствата за земеделие и 7% орязване на парите за регионално развитие и кохезия, според еврокомисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер.

Изчисленията на Erste разкриват, че в резултат на тези съкращения с 14-34% по-малко евросредства ще бъдат насочени към страните членки от Централна и Източна Европа.

Фондовете за Румъния се очаква да бъдат съкратени от 3,4% от БВП на страната за 2011 г. в настоящата седемгодишна рамка до 2,2% от БВП за 2017 г. за следващия бюджет.

Унгария, Полша и Словакия ще изгубят около 0,8% от БВП; Хърватия и Чехия ще изгубят 0,5 на сто от БВП и Словения - 0,3% от БВП, според Erste.

Но окончателните цифри могат да претърпят изменение, тъй като Европейската комисия планира промяна на структурата на европрограмите.

Държавите от Централна и Източна Европа са най-облагодетелствани от еврофондовете през тази многогодишна рамка, тъй като около 40% са били пренасочени към тях. Полша е основният бенефициент на евросредства в региона с общо 18,7%, следвана от Румъния с 6,7%.

Европейската комисия планира да обвърже европейското финансиране със спазване принципите на върховенството на закона като мярка за налагане на санкции на държавите от региона, ако приемат недемократични реформи.