Китайска компания за трансакции с кредитни карти отказа да работи с банки в Русия от страх да не бъде обект на санкции заради войната срещу Украйна, прекратявайки възможна алтернатива, след като Visa и Mastercard спряха да ги обслужват, според руското информационно издание RBC, съобщава "Асошиейтед прес".

Решението на UnionPay засяга Сбербанк, най-голямата руска търговска банка и по-малки институции, съобщи RBC, цитирайки пет източника в големи руски банки.

Mastercard и Visa преустановиха операциите си в Русия, след като САЩ и други правителства наложиха търговски и финансови санкции на правителството на президента Владимир Путин за атаката му срещу Украйна.

Sberbank и друга институция, Tinkoff Bank, обявиха, че обмислят преминаване към UnionPay, която се управлява от китайски държавни банки.

UnionPay е един от най-големите глобални процесори за плащания, но извършва почти целия си бизнес в Китай.

Американски служители предупредиха, че правителства или компании, които се опитват да подкопаят санкциите, ще бъдат изправени пред последствия. RBC каза, че UnionPay иска да избегне подобни "вторични санкции".

Правителството на китайския президент Си Дзинпин нарече Русия свой "най-важен стратегически партньор" и критикува санкциите срещу Москва. Но изглежда, че китайските компании и банки спазват търговските и финансовите ограничения.

Други банки, цитирани от RBC, включват Alfa Bank, VTB, Otkrytie и Promsvyazbank.

Китай пак осъди едностранните санкции, но не спомена Русия

Китай пак осъди едностранните санкции, но не спомена Русия

Икономическото разединяване не било работещо