Китайският президент Си Дзинпин повтори противопоставянето на Китай срещу едностранните санкции и "юрисдикцията на дългите ръце", без обаче пряко да споменава наказателните действия на Запада срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Китай многократно критикува западните санкции, включително тези срещу Русия, но също така внимава да не предостави помощ на Москва, която може да доведе до налагане на санкции срещу самия Пекин.

Във видеореч на годишния азиатски форум Боао, който се провежда се на южния китайски остров Хайнан, Си предупреди, че икономическото "разединяване" и тактиките за натиск, като прекъсването на веригите за доставки, няма да сработят.

Китай би искал да предложи глобална инициатива за сигурност, която поддържа принципа на неделимост на сигурността, подчерта той.

Китай няма да се поддаде на натиск заради отношенията си с Русия

Китай няма да се поддаде на натиск заради отношенията си с Русия

Това идва в отговор на призива от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън към Пекин да използва "специалните си отношения с Русия

Трябва да поддържаме принципа на неделимост на сигурността, да изграждаме балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставяме на изграждането на национална сигурност на основата на несигурността в други страни, категоричен бе китайският лидер.

Русия настоя западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на "неделимата сигурност", съгласно което никоя страна не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на останалите.

ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия

ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия

Неутралитетът в украинския конфликт бил невъзможен

Китай и Русия се сближават все повече и Китай отказва да осъди руската инвазия в Украйна, която Москва нарича "специална операция". Китай хвърли вината за кризата в Украйна на разширяването на НАТО на изток.

Си посочи, че са необходими усилия за стабилизиране на глобалните вериги за доставки, но също така увери, че китайската икономика е устойчива и дългосрочната й тенденция не се е променила.

Икономиката на Китай е изправена пред трудности вследствие на драстичните усилия на страната да спре разпространението на COVID-19, особено в икономическия център Шанхай.

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Светът преминава през сериозен етап от историята на международните отношения, обяви Лавров