Колумбия планира да умъртви част от 166-те хипопотама, произлезли от стадото, собственост на наркобарона Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век. Това съобщи БиБиСи.

Министърът на околната среда Сузана Мухамад заяви, че 20 от животните ще бъдат стерилизирани, други ще бъдат прехвърлени в чужбина, а някои ще бъдат евтаназирани. Страната от години се опитва да контролира популацията на хипопотамите.

Пабло Ескобар внася животните за своя частен зоопарк в Hacienda Nápoles. Те бяха оставени да се скитат свободно, след като той бе убит при престрелка с полицията през 1993 г.

Властите в Колумбия опитаха различни подходи за ограничаване на демографски бум при хипопотамите. Усилията обаче не успяха да ограничат растежа на стадото поради липсата на хищници и плодородната в региона. Блатистата област Антиокия пък осигурява перфектни условия за процъфтяването на местното африканско животно.

Колумбийските експерти отдавна предупреждават, че неконтролираното размножаване на хипопотамите представлява заплаха за хората и местната дива природа. Популацията на хипопотамите може да достигне 1000 броя до 2035 г.

Хипопотамът е едно от най-големите сухоземни животни, като възрастните мъжки екземпляри тежат до три тона. Те са и сред най-опасните, като убиват около 500 души годишно.